Međimurje Press
Političke strankeZdravlje

Savjet za zdravstvo i socijalnu politiku SDP-a Međimurske županije povodom Svjetskog dana zdravlja!

Svake godine, 7. travnja, obilježava se Svjetski dan zdravlja. Na ovaj dan Svjetska zdravstvena organizacija, još od 1950. godine, poziva na obilježavanje Svjetskog dana zdravlja s ciljem stvaranja svijesti o određenoj prioritetnoj zdravstvenoj temi. Ovogodišnji moto Svjetskog dana zdravlja je „Naš planet, naše zdravlje“, a pažnja je usmjerena na poduzimanje hitnih i prijeko potrebnih postupaka kako bismo održali Zemlju i njene stanovnike zdravima.

Posljedice pandemije, globalnog onečišćenja i povećanja kroničnih nezaraznih bolesti usmjerili su pozornost na hitne postupke za očuvanje zdravlja ljudi i planeta. Kako se ističe u priopćenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, naše političke, društvene i komercijalne odluke pokreću globalnu krizu. Onečišćeni zrak koji udiše preko 90 % ljudi, globalno zagrijavanje i poplave pogoduju razvoju zaraznih bolesti. Neracionalno upravljanje vodom i nedostatak higijenskih uvjeta onemogućuju poboljšanje životnih uvjeta. Proizvodnja i konzumacija duhana doprinosi globalnoj emisiji stakleničkih plinova, a svojom bionerazgradivošću utječe na vodene ekosustave. Promet i buka, proizvodnja visoko prerađene, nezdrave hrane i ne-ekološka poljoprivredna praksa povećavaju mogućnost od nastanka kroničnih nezaraznih bolesti.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručuju kako se aktivnosti vezane uz ovogodišnju temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju odnositi samo na dan 7. travnja, već bi se o njima trebalo voditi računa tijekom cijele godine. Koliko brinemo o našem okolišu, toliko brinemo o našem zdravlju.

Neovisno koji dan posvećen zdravlju i bolestima obilježavamo, imajmo na umu da svaki pojedinac može doprinijeti osobnom zdravlju pridržavanjem zdravih navika, umjerenosti u jelu i piću, izbjegavanjem konzumacije štetnih tvari, slušanjem liječničkih savjeta, odazivanjem na preventivne zdravstvene preglede, ispravnim uzimanjem propisanih lijekova, pridržavanjem epidemioloških mjera s ciljem sprječavanja zaraze, cijepljenjem.

Država i društvo moraju osigurati jednake uvjete za sve, promicanjem zdravih stilova života i smanjivanjem čimbenika rizika po ljudsko zdravlje proizašlih iz ekonomskih, socijalnih ili okolišnih čimbenika okruženja, razvojem sustava zdravstva koji pravično unapređuje zdravstvene ishode, koji je financijski održiv, pravičan, dostupan, pristupačan i učinkovit.

Učinimo svatko od nas korak naprijed za vlastito zdravlje.

Savjet za zdravstvo i socijalnu politiku SDP-a Međimurske županije

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja