Međimurje Press
Zdravlje

Sezona alergija!

S dolaskom proljeća i ljepšeg vremena izmamilo je građane na boravak na otvorenom, u prirodu. Ipak, dolazak proljeća i visoka koncentracija preludi u zraku mnogim alergičarima stvara velike probleme.

Iako nevidljiva, pelud je alergičarima dobro poznata. Šmrcanje, suzenje očiju, svrbež i natečenost samo su neki od nuspojava zbog kojih liječnici alergičnim osobama savjetuju boravak u zatvorenom, klimatiziranom prostoru. Trenutačno najviše glavobolje alergičarima na kontinentu izazivaju breza i grab. Osim stabala i raznih trava, probleme alergičarima stvaraju plijesan, grinje, pa i insekti poput osa, pčela, stršljenova i komaraca.

Sve veći broj alergičara u RH

“Sama alerggija je upravo pogrešna priča  našeg obrambenog sustava koji umjesto da se bori protiv bakterija i parazita, bori se protiv nekih drugih tvari koje nas okružuju pa onda se izazivaju te alergijske reakcije”, navodi Boro Nogalo, bivši ravnatelj dječje bolnice Srebrnjak. Nakon što smo za vrijeme korone bili u zatvorenom prostoru, nakon što smo svi nosili te nekakve maske i pokušali se zaštititi od korone i od virusa, usput smo se zaštitili i od alergija tako da je u zadnje dvije godine bilo manje, više je bilo korone i nekakvih drugih problema, ali manje alergija. Međutim, sad nakon što smo prešli na nekakav normalan život, jednostavno alergije su eksplodirale.

Alergije se pojavljuju kod većine ljudi još u predškolskoj dobi, a kod nekih mogu i nestati nakon puberteta. Mnogi su se s alergijama naučili živjeti uz liječničku terapiju i praćenje peludne prognoze.

Nataša Vidaković

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja