Međimurje Press
Zdravlje

Zašto u Hrvatskoj nema gripe?

Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u Hrvatskoj u ovoj sezoni do sada govore da nije zabilježen još niti jedan slučaj gripe.

Mada ova sezona gripe u Hrvatskoj i generalno na sjevernoj polutki još uvijek nije u punom zamahu, za očekivati je da će biti značajno slabija nego što je bila prijašnjih godina.

Naime, takvi trendovi zabilježeni su i na južnoj hemisferi tijekom njihove sezone gripe od travnja do srpnja koja se ove godine podudarila sa širenjem covida-19. To vrlo jasno pokazuju podaci prikupljeni u zemljama južne polutke.

Suzbijanje zaraznijeg covida-19 suzbija i manje zaraznu gripu

Prvi i najvažniji mogao bi se sažeti u tezu da suzbijanje zaraznijeg covida-19 pomoću strogih epidemioloških mjera, istovremeno suzbija i manje zaraznu gripu. Također treba imati na umu da je ove godine značajno pao i broj putovanja, kako unutar država, tako i među državama.

Navodi i druge moguće razloge za jenjavanje gripe, među ostalim, velik odaziv na cijepljenje. Hrvatskoj javnosti poznato je da je ove godine sve cjepivo koje je naručeno nestalo vrlo brzo nakon što je stiglo.

Ljudi su očito odlučili da ne žele da im se dogodi koinfekcija s oba virusa. Također, za očekivati je da su mnogi htjeli izbjeći situacije u kojima bi, zbog moguće infekcije gripom, živjeli u strahu da su oboljeli od opasnijeg covida-19.

Hrvatska je prvo naručila 450.000 doza cjepiva koje su potrošene praktički do početka studenoga. Potom je u prosincu stiglo još 130.000 doza, a vjerujem da su i one pri kraju. To je značajno više nego prijašnjih godina. Osim toga ove je godine bila jaka i kampanja cijepljenja po ljekarnama. Također postoje hipoteze prema kojima jedan respiratorni virus, u ovom slučaju SARS-CoV-2, u respiratornom traktu možda može nadvladati infekciju koju bi mogao uzrokovati drugi virus, odnosno gripa.

Odjel za respiratorne bolesti HZJZ

Goranka Petrović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja