Međimurje Press
Zdravlje

Zdrav čovjek ima tisuću želja, bolestan samo jednu!

Koliko ste puta čuli izreku: „Zdrav čovjek ima tisuću želja, bolestan samo jednu!“ Koliko ste se puta osvjedočili da ona vrijedi? Koliko ste se puta obratili za pomoć svom liječniku ili medicinskoj sestri u trenutku kad vam je pomoć trebala?

Nije li, pogotovo s obzirom na trenutačnu zdravstvenu krizu u svijetu, uz Svjetski dan bolesnika, koji se ove godine obilježava 11. veljače, spomenuti i one koji se o njima najviše skrbe.

Odlukom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) cijela je 2021. godina određena kao Međunarodna godina svih djelatnika u području zdravstva i skrbi za pacijente. Do ovog je prijedloga obilježavanja došlo iz uviđanja važnosti zdravstvene struke tijekom pandemije Covida-19 („zbog kovida i usprkos kovidu“) naročito kroz slijedeće odrednice:

  • Ta je bolest stavila pred velike izazove sve djelatnike iz područja zdravstva, javnog zdravstva i pridruženih područja u svim zemljama svijeta, ta je bolest napregnula zdravstvene sustave do krajnjih granica.
  • Uočeno je također da je bitna pripremljenost zdravstvenog sustava za urgentna stanja, kao i za oporavak sustava nakon povećanih zahtjeva za intervencijama.
  • Stoga u zdravstvene djelatnike treba investirati kroz edukaciju, napredovanje u službi, osiguravanje njihovog dobrog zdravlja i pravednu naknadu.
  • Osim ulaganja u ljudske resurse, bitno je ulagati u sam sustav, u osiguravanje dostupnosti servisa mentalnog zdravlja, brige za majku i dijete ili ulaganja u palijativnu skrb.
  • Posebnost sustava zdravstva i socijalne skrbi je što u najvećoj mjeri zapošljava ženske djelatnike, njih je otprilike ¾ od ukupnog broja uposlenih.
  • Kod nas je na primjeru potresa u Sisačko- moslavačkoj županiji uočeno koliko je bitna mobilnost  zdravstvenih timova. Tijekom pandemije naučili smo da je bitna i adaptivnost zdravstvenih djelatnika u toj mjeri da je pokrenuta telemedicina.
  • Uočava se migracija cijelih skupina djelatnika (odljev kadrova, odljev mozgova) osobito iz zemalja s nižim prihodima prema zemljama koje bolje plaćaju zdravstvene djelatnike. Bitno je na globalnoj razini uočiti da su za napredovanje i očuvanje zdravstvenog sustava neke zemlje najbitniji zdravstveni radnici! Što ako se u nekoj zemlji uruši zdravstveni sustav? Taj manjak skrbi na jednom kraju svijeta, može narušiti skrb u drugom kraju svijeta, što smo tijekom ove pandemije naučili.

U grupu zdravstvenih djelatnika uključujemo liječnike, med. sestre i tehničare, primalje, ljekarnike, fizioterapeute kao i sve zdravstvene stručnjake iz područja mentalnog zdravlja, zatim socijalne radnike, radne terapeute, laboratorijske radnike,  sanitarne inženjere, radiološke tehničare, vozače saniteta.

Ovdje uključujemo i sve djelatnike i djelatnosti koje pružaju podršku zdravstvu (informacijski sistemi, proizvodnja zaštitne opreme, transport itd). Na svom 73. zasjedanju pri WHO, predstavnici zemalja članica, zaključili su da individualno i društveno zdravlje najviše ovise o ključnim djelatnicima – ZDRAVSTVENIM RADNICIMA!

HZJZ

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja