Međimurje Press
Zdravlje

Život bi nam se mogao vratiti u normalnu do slijedeće zime

Učinak novog cjepiva protiv covida-19 znatnije će se osjetiti tijekom predstojećeg ljeta, a život bi nam se trebao normalizirati do sljedeće zime, rekao je jedan od njegovih tvoraca, profesor Ugur Sahin, suosnivač tvrtke BioNTech.

Sahin smatra da će ova zima još biti teška jer cjepivo neće imati velik učinak na broj novozaraženih, piše BBC.

Prošli su tjedan tvrtke BioNTech i Pfizer objavile da su preliminarne analize pokazale kako je njihovo cjepivo učinkovito u 90 posto slučajeva, u koliko može spriječiti da se razviju simptomi covida-19. U testiranjima koje su proveli sudjelovalo je oko 43.000 dobrovoljaca.

U intervjuu za BBC profesor Sahin je kazao kako je uvjeren da će cjepivo smanjiti prijenos virusa među ljudima te da će spriječiti razvoj simptoma kod osoba koje se cijepe. Dodao je kako je moguće i da cjepivo prepolovi transmisiju virusa, što bi bilo od velikog značaja.

“Vrlo sam siguran u to da će se prijenos virusa među ljudima smanjiti zahvaljujući tako visoko učinkovitom cjepivu, možda ne za 90 posto, nego možda za 50 posto, no pritom ne smijemo zaboraviti da bi čak i takav postotak mogao rezultirati dramatičnim smanjenjem daljnjeg širenja pandemije,” rekao je.

Na pitanje novinara je li cjepivo jednako učinkovito za stariju populaciju, kao za mlađu, odgovorio je da će precizniji odgovor moći dati u iduća tri tjedna.

Kazao je i da još nije poznato koliko će trajati imunitet osobe nakon što ona dobije i drugu dozu cjepiva.

U svakom slučaju dodatno, ponovno cijepljenje, “ne bi trebalo biti prekomplicirano” ako se ustanovi da je imunitet znatno pao nakon godinu dana.

Sahin je rekao i da su “ključne nuspojave” koje su znanstvenici dosad zamijetili, tek blaga do umjerena bol na mjestu ubrizgavanja cjepiva, koja je trajala nekoliko dana, a neki su dobrovoljci dobili blagu do umjerenu temperaturu, koja je također kratko trajala.

“Nismo zamijetili nikakve ozbiljne nuspojave koje bi rezultirale prekidom ili stankom naše studije”, dodao je.

Cjepivo koje je razvio prof. Sahin u suradnji sa suprugom jedno je od 11 koja su trenutačno u završnoj fazi ispitivanja.

Autor: HINA

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja