Međimurje Press
Zdravlje

Županijska liga protiv raka Čakovec predstavila svoju monografiju!

povodu obilježavanja 20. obljetnice djelovanja, a u znak zahvale i sjećanja na brojne drage osobe koje su na putu borbe sa zloćudnim bolestima nesebično dijelile znanje i iskustvo s onima kojima je to bilo najpotrebnije, Županijska liga protiv raka Čakovec predstavila je svoju monografiju.

Županijska liga protiv raka Čakovec neprofitabilna je humanitarna udruga koja se bavi prevencijom raka i rehabilitacijom te davanjem podrške osobama liječenim od raka. Osnovana je 1998. godine i od tada je utočište, mjesto potpore i savjeta za osobe oboljele od raka i njihove obitelji.

Izuzetno sam ponosan na sve moje suradnike, na sve članove Lige i na ono što smo napravili za ovaj kraj i za naše ljude. Postali smo prepoznatljivi mnogo šire od Međimurja, što nam daje snagu da i dalje radimo i ustrajemo u svojim aktivnostima.“, kazao je predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec prim. Hussein Saghir, dr.med.

Kroz svoje aktivnosti nastoje ukazati na važnost i potrebu preventivnih pregleda, ali i pokazati oboljelima da u svojoj bolesti nisu sami. Imaju pet klubova: Klub žena operiranih od raka dojke Nova Nada, Klub laringektomiranih Klub oboljelih od raka prostate, Udrugu oboljelih na debelom crijevu i Klub žena oboljelih od ginekoloških zloćudih tumora Vita. Za svojih 20 godina djelovanja, Županijska liga protiv raka Čakovec primila je najviše županijsko priznanje, Nagradu Zrinski za 2018. godinu, a u svom radu uvijek su imali podršku Međimurske županije i župana Matije Posavca koji se rado odaziva na sve njihove akcije. „Vaša žrtva koju svjesno prihvaćate da pomognete drugima zaslužuje pohvale i divljenja. Vaša uloga humanosti, zajedništvasnage i uspjeh udruge 20 godina izvire iz toga. Humanost je jedan od temeljnih osnova da život provedete u psihičkom zdravlju. Radite ono najplemenitije zbog čega čovjek postoji i na tome vam hvala.“, poručio je župan Posavec.

U pripremi monografije sudjelovalo je više od trideset autora, a ona svjedoči o uspješnoj povezanosti zdravstvenih stručnjaka i pacijenata, ali i povezanosti brojnih drugih sektora društva na putu borbe protiv malignih bolesti u Međimurskoj županiji. Glavna urednica monografije dr.med. Renata Kutnjak-Kiš rekla je kako su na pripremi monografije radili više od tri godine te da monografija sadrži gotovo 400 stranica, više od 1400 fotografija i stotinu isječaka iz novina: „Bilo je izazovno to sve uobličiti u smislenu razumljivu cjelinu. Monografija je bila završena prošle godine, ali zbog pandemije nismo bili u mogućnosti napraviti promociju. Sretni smo i ponosni što smo ovaj zajednički projekt priveli kraju, a svima vama zahvaljujem što ste tu radost odlučili podijeliti s nama.“

Promociji u Centru za kulturu Čakovec nazočili su mnogi članovi Lige i njeni podupiratelji, kao i predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof.dr.sc. Damir Eljuga, dr. med. koji je istaknuo da je Županijska liga protiv raka Čakovec jedna od najaktivnijih liga u Hrvatskoj. „Listajući vašu monografiju ostao sam zadivljen količinom aktivnosti koje provodite. Monografija će ostati kao trajni podsjetnik na posao koji radite, budite ponosni na sebe i na ljude kojima pružate pomoć.“

Služba za poslove župana

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja