Živi se “zeleno”

U PO vrtića Stonoga Novo Selo Rok (DV Cvrčak, Čakovec) i nadalje se živi “zeleno”. Djeca, roditelji, odgojitelji i mještani neumorno tijekom godine prikupljaju i pravilno zbrinjavaju otpad te tako pomažu Zemlji da lakše diše.

Uključeni su u niz različitih akcija: prikupljaju stari papir i sudjeluju u akciji Unimera- “Papir nije smeće”, uljučeni su i aktivno provode projekt Eko škole Udruge Lijepa naša i svojim radovima sudjeluju na nagradnom natječaju Eko-paketa Hrvatska. Također prikupljaju i plastičnu ambalažu. Dugi niz godina već prikupljaju plastične čepove te tako pomažu potrebitima u kupnji skupih lijekova.

Aktivnostima vezanim uz Eko-paket Hrvatska, djeca, odgojitelji i roditelji uče pravilno odlagati tetrapak ambalažu i propisno je zbrinjavati, a naučili su već i da se iz tetrapak ambalaže recikliranjem mogu izraditi zanimljive i poučne igre, igračke i uporabni predmeti. Mnogo su naučili o zaštićenim životinjskim i biljnim vrstama svoga kraja. Upravo su iz tetrapaka izradili velikog Livadnog Plavca- leptira čije je stanište u Međimurju i koji je ugrožen te o prekrasnoj Kockavici koja nestaje na našim područjima. Ponosni su što su njihovi radovi na nagradnim natječajima postigli visoke rezultate, a upravo je Kockavica iz Novog Sela Rok i pobijedila na nagradnom natječaju Eko– paketa Hrvatska. Ovim putem zahvaljuju svim prijateljima koji su prepoznali njihov trud i svojim su “lajkovima” pripomogli da pobijede te poručuju: “Nitko od nas ne može učiniti sve, ali svatko od nas može učiniti nešto”!

Dugogodišnja suradnja sa Udrugom oboljelih od leukemije i limfoma rezultirala je i visokim 3.mjestom na njihovom natječaju u sklopu projekta “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”, nagradu je djeci u vrtiću Stonoga svečano uručio gosp. Emil Vibović, predsjednik Udruge, koji je tim putem i zahvalio svima na pomoći u prikupljanju plastičnih čepova.

Raznovrsnim eko aktivnostima mališani i mještani s odgojiteljicama Jagodom Srša, Smiljanom Nedeljko, Majom Kozjak-Hladki, Sašom Sanjković, opravdali su svoj status Eko škole te s ponosom na njihovom vrtiću vijori Zelena zastava kao znak Eko škole.

(Lidija Varošanec)

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*