Međimurje Press
Vijesti

Zrinska garda obilježila Spomendan Zrinskih i Frankopana

Zrinska garda obilježila Spomendan Zrinskih i Frankopana kao sjećanje na 30. travnja 1671.godine kada su pogubljeni u Bečkom Novigradu

Polaganju vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika Oproštaj u dvorištu Grada Zrinskih u Čakovcu prisustvovalo je vodstvo Zrinske garde, predsjednik Đuro Bel, dopredsjednici Josip Torčec i Dražen Berković, nadzapovijednik Alojzije Šestan, kuna zastave Bernarda Cecelja, počasni predsjednik Alojzije Sobočanec i dvojica ( zbog korone) gardista. Uz Gardu bio je nazočan međimurski župan Matija Posavec, predstavnici Družbe “Braća Hrvatskog zmaja” Zmajskom stil Čakovec i predstavnici Ogranka Matice hrvatske iz Čakovca.

Prigodno slovo je održao Đuro Bel, predsjednik Zrinske garde i naglasio da se u ovim složenim vremenima obilježava 349. obljetnica pogibije hrvatskih mučenika i velikana kao i 9. obljetnica Spomendana Zrinskih i Frankopana kojeg je proglasio Hrvatski Sabor u listopadu 2011. godine na prijedlog Zrinske garde Čakovec. Spomenik Oproštaj je postavila Zrinska garda 2009. godine. Garda je također postavila spomenik hrvatskim mučenicima Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu uz pomoć Gradišćanskih Hrvata u Austriji koji je trebao biti otkriven na današnji dan, ali je korona odgodila otkrivanje.

Uz Spomendan obilježen je i Dan Međimurske županije kao i 19. godišnjica osnutka Zrinske garde. Sveta misa zadušnica za Petra i Frana služena je u crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu ujutro bez prisustva vjernika prema naputku Stožera za borbu protiv korona virusa tako da je čakovečki gvardijan i župnik fra Željko Železnjak predvodio molitvu kod spomenika.

Tekst: Đuro Bel

Foto Pavo Jazvić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja