Preko 16 milijuna bespovratnih kuna u energetsku obnovu u obrazovanju

Međimurska županija je osnivač  36 osnovnih škola i svih srednjih škola na području županije, a svjesni kako unatoč mnogobrojnim ulaganjima neke od institucija vape za obnovom, izrađeni su projekti kako bi se kvalitetni uvjeti prilagodili učenicima i nastavnicima.

Radi se o projektima energetske obnove koji će bez sumnje razinu obrazovanja dići na jedan viši nivo, u svim gradovima i općinama naše županije, a uz to što su prijevremeno pripremljeni i aplicirani na vrijeme, ujedno su kvalitetni, što dokazuje i činjenica kako je za iste odobreno čak više od 16,2 milijuna kuna bespovratnih sredstva pod ingerencijom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Projekti Međimurske županije za energetsku obnovu  javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja vrijedni su 28 milijuna kuna.

Jučerašnji potpisani ugovori s potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva i prostornog uređenja osiguravaju obnovu Učeničkog doma Graditeljske škole, škole u Šenkovcu i Donjem Kraljevcu u kojem će se obnoviti sportska dvorana.

Uz ovaj investicijski zamah obnovit će se Ekonomska i trgovačka škola te školska dvorana za  koje će se ugovor potpisati naknadno, ali i obnoviti radionice Tehničke i Graditeljske škole Čakovec, projekt koji je  prijavila Međimurska županija i čiji je potpisnik župan Matija Posavec.

Međimurski župan naglašava kako je ovo veliki događaj za Međimurje, ali i još jedan dokaz kako su apsolutni prioriteti ove županijske vlasti ulaganja u obrazovanje i  zdravstvo.

To je jedan temelj na kojima intenzivno i kontinuirano radimo zbog budućih generacija. Problem je taj da danas nemamo mogućnosti obnavljati škole ili graditi dvorane iz EU fondova, naš županijski proračun to ne bi mogao financijski podnijeti, stoga smo tražili i našli rješenja, da ne stojimo, da gradimo i nastavljamo s razvojem. Prijavili smo projekte od škola, vrtića, dvorana i ovog doma te sam zadovoljan da su svi naši projekti prošli“, rekao je Posavec i dodao da se s ovime ne staje, već novi projekti čekaju nove natječaje, kao što su obnova Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu, OŠ Donja Dubrava i Vratišinec, te školska dvorana Prelog.

Što se tiče ušteda, prosječna ušteda koju smo izračunali za sve objekte za koje se danas potpisan Ugovor, su u omjeru od 67%, što znači da će se mnogo manje novaca izdvajati za pokrivanje troškova energenata i samim time sredstva koja će preostati namijenit će se za investicije različitih projekta i programa“, naglasio je pritom Alen Višnjić, direktor MENEA-e, Međimurske energetske agencije koja vodi ove projekte.

Sada slijedi period u kojem se raspisuje javna nabava, a očekuje se da se u obnovu kreće s krajem ove godine ili na proljeće slijedeće godine, s obzirom na dinamiku korištenja objekata i vremenske uvjete. Od ukupne investicije od oko 27 milijuna kuna, 60% pokriva Ministarstvo graditeljstva, 40% bi trebala Međimurska županija kao prijavitelj, no kako je napomenuo međimurski župan, već je odradio sastanak Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU te kako će se već sutra prijaviti projekt prema kojem će se od tih 40% sufinancirati veći dio sredstava. „To nam ostavlja prostora da ulažemo u druge projekte, imamo nekoliko kapitalnih u škologradnji, uz daljnje omogućavanje vrhunskih uvjeta našim školarcima, olakšavanja rada njihovim profesorima, ali i olakšavanja kućnog budžeta roditeljima“, rekao je Posavec i dodao kako smo i u ovom slučaju pokazali da smo spremni za sve natječaje, da stručne službe Županije i MENEA-e uz škole rade vrhunski posao te da su spremne suočiti se sa svim izazovima, pa i onima nemogućnosti prijavljivanja prijeko potrebnih projekata.

(mg)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*