35. sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

35. Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti završava predsjedanje Republike Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe

U Strassbourgu od 6. do 8. studenoga 2018. održana je 35. sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe kojoj je nazočio i župan Međimurske županije Matija Posavec

Dominantne teme jesenskog zasjedanja, na kojem se okupljaju predstavnici iz 47 zemalja članica, jesu sudjelovanje građana u proračunskim procesima na regionalnoj razini, prekogranična suradnja, migrantska kriza, teritorijalna solidarnost te izbor novih predsjednika i potpredsjednika Odbora. Raspravljalo se i o aktivnostima Kongresa u razdoblju od 2016. do 2018. godine, Europskom tjednu lokalne demokracije, glasačkom pravu na lokalnim razinama, lokalnim izborima u Nizozemskoj, Sloveniji i Litvi i izazovima pograničnih regija.

Na otvaranju 35. Sjednice, gđa Gudrun Mosler-Törnström, predsjednica na odlasku, izvijestila je o aktivnostima i postignućima Kongresa tijekom dvije godine njezina mandata.

U pozadini različitih kriza koje Europa prolazi, članovi Kongresa održali su i nekoliko rasprava o izazovima s kojima se susreću općine, gradovi i regije. O problematici migracija govorilo se tijekom dvije rasprave o “Zakonima o biranju na lokalnoj razini kao čimbeniku uspješne dugoročne integracije migranata i raseljenih osoba u europskim općinama i regijama” te “Graničnim područjima koja se suočavaju s migracijskim fenomenom”. Članovi Kongresa razgovarali su i o situaciji gradonačelnika pod pritiskom, financijskim poteškoćama s kojima se susreću lokalne vlasti te kako uskladiti teritorijalnu solidarnost i regionalnu samoupravu. Također su razmatrani nacrti smjernica o pravu lokalnih vlasti da ih se savjetuje na višim razinama vlasti. U okviru redovnog praćenja lokalne i regionalne demokracije u Europi, Kongres je usvojio izvješća o lokalnoj demokraciji u Litvi i Sloveniji te o lokalnoj i regionalnoj demokraciji u Gruziji. Također su predstavljena izvješća o lokalnim izborima održanim u Republici Moldaviji (20. svibnja 2018.), Nizozemskoj (21. ožujka 2018.) i Tunisu (6. svibnja 2018.).

Članovi hrvatskog izaslanstva predstavili su rezultate istraživanja Instituta za javnu upravu koje je pokazalo da su županije najtransparentnije jedinice lokalne i regionalne samouprave koje javno objavljuju sve proračunske dokumente. No, istraživanje je također pokazalo da proračunska transparentnost ne podrazumijeva samo uvid u potpune, pravovremene i razumljive informacije o proračunu.

(m.k.)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*