40 milijuna u energetsku učinkovitost obrazovnih i socijalnih ustanova u Međimurju

U Međimurskoj županiji danas je po ko zna koji puta boraviio potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i opet s punom rukom poklona ili bolje reći punom šakom bespovratne love za projekte energetske učinkovitosti za obrazovne i socijalne ustanove.

Prvi ugovor u pratnji međimurskog župana Matije Posavca, saborske zastupnice Bernarde Topolko i Alena Višnjića direktora MENEE uručio je u Domu za starije i nemoćne osobe Čakovec ravnateljici Štefici Martinez koja je naglasila kako u Domu boravi 182 korisnika koje su ovisni o 24-satnoj  skrbi. Za energente Doma na godišnjoj razini utroši se preko 500.000 kuna i ovaj projekt sasvim sigurno donijet će velike uštede i isplativost u kratkom roku. Istakla je kako ja najzaslužniji za ovaj projekt ponajviše međimurski župan, a da se u zgradu površine od 5.400 kvadrata u 40 godina nije  ulagalo u energetsku učinkovitost. 

Alen Višnjić govorio je o tehničkim karakteristikama obnove i spomenuo kako je ukupna vrijednost projekta 10 milijuna kuna, a rok 24 mjeseci. EU fondovi financiraju projekt s ukupno sa 60%, ostalo Fond za regionalni razvoj i županija. Sanacija vanjske ovojnice, izolacija krovova, uz rekuperaciju zraka i uvođenje led tehnologija, glavne su karakteristike radova koji će se izvoditi.

Ovo je samo jedan od objekta u kojima želimo povećati standard javnih ustanova-rekao je župan Matija Posavec. Domovi te vrste nedostaju i potrebno je kroz javne investicije krenuti u njihovu izgradnju.

Ministar Štromar istaknuo je da su ovakvi projekti građanima usmjereni ponajviše na sjever zemlje. Međimurcima i Zagorcima ponajprije, pogotovo što je poznato da od davnina sve ide u Dalmaciju i Slavoniju. Pohvalio je suradnju na projektima energetske učinkovitosti s Međimurskom županijom. Spomenuo je da su u posljednjih devet mjeseci odlukom Vlade, u općine, gradove i županije na sjeveru zemlje došlo preko 50 milijuna kuna, što je obogatilo proračune istih. U Međimurju je prijavljeno za energetsku obnovu i komunalne objekte preko Ministarstva graditeljstva oko 150 milijuna kuna u manje u godinu i pol. Od toga je 80 milijuna bespovratnih sredstva. Ovim projektima otvaraju se radna mjesta u građevinarstvu, financijska sredstva su osigurana, likvidnost je zagarantirana. Prilika je to da se iseljeni građevinci vrate i rade u svojoj zemlji.

Nakon čina predaje Ugovora u Domu za starije i nemoćne osobe, u Maloj vijećnici Međimurske županije nastavljeno je uručivanje novih Ugovora za energetsku obnovu javnih zgrada i adaptaciju u vrijednosti 29 milijuna kuna, a koje su primili OŠ Donja Dubrava, OŠ Macinec, OŠ Hodošan, OŠ Vratišinec, Graditeljske škole i Učiteljski fakultet s obnovom dvorane

Trenutno u Međimurju je u realizaciji 20 projekta u vrijednosti 130.344 milijuna kuna od čega 17 obrazovnih institucija, jedna zdravstvena institucija i dvije socijalne ustanove. Od toga Međimurska županija trebala bi osigurati cca 28 milijuna kuna kroz 2018./2019. godinu.

(R.Dobošić)

.

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*