74. godišnjice oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije

Danas, 06. travnja 2019. godine, izaslanstva Međimurske županije, Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Grada Čakovca, Općine Donji Kraljevec i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije polaže vijence i pali svijeće u povodom 74. godišnjice oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije, odnosno mađarskog i njemačkog nacističkog okupatora.

Polaganje vijenca i paljenje svijeća započelo je ispred Spomenika poginulim partizanima na čakovečkom groblju Mihovljan, kao i na grobu narodnog heroja Karla Mrazovića Gašpara.

Okupljenima se obratio Zvonimir Golub, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije, a potom i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

-Na današnji dan oslobođen je Čakovec prije 74 godine pa se taj obilježava kao oslobođenje Međimurja. Do kraja okupacije službeni jezik u Međimurju bio je Mađarski. Nakon oslobođenja vraćen je hrvatski jezik u škole i ustanove. U NOB-u sudjelovalo je oko 2000 Međimuraca, od toga je u partizanima poginulo 329, a oko 1800 je bilo u logorima diljem Mađarske, Austrije i Njemačke. Oko 800 Međimuraca je stradalo što u logorima, što u bombardiranjima kao civilne žrtve rata. Oko 3500 Međimuraca bilo je prisilno mobilizirano u mađarsku vojsku i i poslano na rusku frontu kao topovsko meso. Jedinice Crvene armije ušle su u Međimurje u Donjoj Dubravi i krenule prema Štrigovi tj. Beču. Najprije je oslobođena Donja Dubrava, potom Kotoriba i Prelog te nakon toga Čakovec, dok su borbe završile u Štrigovi – rekao je Zvonimir Golub.

-Stjepan Kovač naglasio je kako je međimurska povijest bremenita tuđinskim okupacijama ali i stalnog potvrđivanja pripadnosti  hrvatskom nacionalnom korpusu. Naši su se preci oduprijeli mnogim osvajačima i treba jasno naglasiti da ovdje žive ponosni Hrvati. Današnji dan označava povratak Međimurja u okvire hrvatskih granica i stoga je jedan od najvažnijih datuma naše moderne povijesti. Ove godine obilježavamo i stoljeće rezolucije o odcjepljenju od mađarske države. Važan je to datum, jer smo pokazali da su Međimurci uvijek spremni braniti svoju slobodu i identitet. To smo dokazali i 1919., 1945. i 1991. godine. U otporu nacistima i fašistima sudjelovali su mnogi Međimurci koji se aktivno priključuju partizanima. Zahvaljujući njima naša je zemlja drugi svjetski rat završila na pobjedničkoj strani te unatoč svemu sačuvala svoju suverenost, državnost i teritorijalni integritet. Činjenice govore da bez antifašističke borbe ne bi bilo hrvatskog Međimurja, Istre i Rijeke, hrvatskih otoka i Baranje. I to je najboljki odgovor svim revizionistima koji bi neistinama i rušenjem spomenika htjeli mijenjati povijest. Ovaj spomenik podignut je u spomen osloboditeljima Međimurja i Čakovca, ali i svima onima koji su u drugom svjetskom ratu položili život u borbi za slobodno i hrvatsko Međimurje. On je i spomen na sve one koji su zbog drugačije vjere, nacionalnosti i političkog uvjerenja završili u plinskim komorama, streljačkim vodovima i pod noževima krvnika u koncentracijskim logorima diljem Europe. Sve se to nesmije zaboraviti. Naša je zadaća sjećanje na te slavne dane prenositi na nove generacije – istaknuo je u svom govoru Stjepan Kovač, uz zaključe riječi, Sretan vam Dan oslobođenja Međimurja.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*