Berislav Šipuš: “Sve je onak kak bi trebalo bit”

Ministar kulture RH Berislav Šipuš boravii je danas u službenom posjetu Međimurskoj županiji. Tom će prilikom održao je radni sastanak u Muzeju Međimurja Čakovec, na kojem će uz domaćina župana Međimurske županije Matiju Posavca, biti prisutni zamjenik ministra kulture RH Alen Kajmović, ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec Vladimir Kalšan, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenica župana Sandra Herman, direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurja REDEA-e Sandra Polanec Marinović i pročelnik UO za društvene djelatnosti Branko Sušec.

Ministar je nakon toga otišao u Općinu Pribislavec, gdje ga je dočekala načelnica Višnja Ivačić sa suradnicima.

Sredstva Ministarstva kulture u proteklom periodu narasla su i sada iznose 0,7 % proračuna. Kako se u najavama nove vlasti planirana još veća stopa, vjerujem da će to biti zamašnjak za nastavak investicija koje su dosada bile nedostatne u Ministarstvu kulture. Tu mislim i na investiciju važnu za Grad Čakovec i Međimursku županiju, vaš dvorac Zrinski. Naravno očekuju se sredstva europske fondova čiji se natječaji raspisuju krajem siječnja. To je bio prvi dio razgovora s vašim čelnicima, dok se drugi odnosio na 450 obljetnicu Sigetske bitke u kojoj zajedno participiraju Hrvatska, Mađarska i Turska. Razgovori su to koje smo danas vodili, evo na kraju mog mandata. Za daljnja ulaganja u ovom kraju sam, bez obzira na promjenu vlasti, veliki optimista –rekao je prilikom današnjeg posjeta Međimurju ministar Berislav Šipuš na odlasku.

Osvrnuo se i na nemila događanja u Pribislavcu. „Što se tiče šokantnih prizora vezanih oko pasa, smatram da ministarstvo kulture može u svom segmentu kulture ophođenja j među ljudima, ali životinjama i biljkama, ponuditi  pun ruksak dobrih projekata za sve generacije. Tako se senzibilizira odnos prema životinjama i okruženju. Od malih kazališnih predstava, ili putem arheologije pokazati, gdje je sve pas bio prisutan kroz stoljeća uz čovjeka“.

Župan Matija Posavec, iskazao je zadovoljstvo dolaskom ministra Šipuša, na način dobrog odnosa komunikacije.

„Kultura je dobar brendu povezivanja, razvijanja u gospodarstvu i turizmu Međimurja. Očekujem u narednom periodu na prostoru palače Zrinskih veliko gradilište i to u onom restauratorskom smislu. Taj veliki projekt prostora Starog Grada vrijedan je vrijedan 80 milijuna kuna s gotovom dokumentacijom. U prošlom četverogodišnjem mandatu, Međimurska županija i Ministarstvo kulture, sufinancirali su zajednički mnoge projekte, od društvenih domova, kulturnih institucija  do sakralnih objekata i vjerujem, činiti ćemo to i nadalje. Međimurska županija čak 14% svog izvornog prihoda usmjerava u kulturu“.

Alen Kajmović na pitanje novinara o njegovoj participaciji kao zamjenika ministra i povećeg ulaganja u investicijske potrebe kulturnih sadržaja Međimurja tijekom pola godine mandata, naglasio je kako će se njegova uloga tek vidjeti. U ovih 7 mjeseci bila maksimalna, jer je ovaj kraj imao sjajne projekte koji su zavrijedili pomoć ministarstva. Što će se dogoditi,  vidjet ćemo od novog ministra i Vlade-izjavio je Kajmović.

(rd)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*