Međimurje Press
Županija

Danas potpisani ugovori za projekte obnovljivih izvora energije u školstvu i zdravstvu!

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je danas ugovore za projekte obnovljivih izvora energije sa ravnateljima osnovnih škola Štrigova, Orehovica, Selnica, Mursko Središće i ravnateljem Doma zdravlja Čakovec, kao i Sporazum o financiranju rekonstrukcije rukometnog igrališta OŠ Mursko Središće.

Ugovore su potpisali gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnik Općine Štrigova Stanisav Rebernik, ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić, ravnateljica OŠ Selnica Anica Rašperger i ravnatelj OŠ Mursko Središće Elvis Šarić. Ovom značajnom događaju energetske učinkovitosti u našem Međimurju nazočili su i načelnica Općine Orehovica Dijana Novak i načelnik Općine Selnica Ervin Vičević.

Tom prilikom direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić naglasio je kako se danas potpisuju ugovori vrijedni 5,5 milijuna kuna kojima će se financirati izrada projektne dokumentacije i prijava projekata za obnovljive izvore energije u četiri škole i Domu zdravlja Čakovec. Kako je rekao, u suradnji s projektantima, a prema postojećem stanju objekata i režimu njihova korištenja, projektirani su kombinaciju sustava grijanja i hlađenja sa dizalicama topline i sunčanih fotonaponskih elektrana na krovovima objekata. Projekti bi se trebali financirati, ako budu odobreni, u visini 40% iz Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

-Promišljajući u budućnost, a svjesni današnje situacije i okolnosti u Međimurskoj županiji smo zacrtali jedan od ciljeva, a to je da budemo što više energetski neovisni, a vodeći računa o zaštiti okoliša. Slijedimo nacionalne natječaje, apliciramo i sve što smo dosad učinili u posljednjih 3 godine, od energetskih obnova zgrada u obrazovnom sustavu, do zdravstvenih ustanova, kao dio napora da što konkretnije i što ranije provedemo uštede u visokim cijenama energije – istaknuo je župan Matija Posavec.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja