Donošenja rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države

Obilježavanje Spomendana – Dana donošenja rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države prije 98 godina

ponedjeljak, 09. siječnja 2017. godine polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, svetom misom te svečanom akademijom obilježiti će se Spomendan 9. siječnja – Dan donošenja rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države.

Tako će se u 9,00 sati održati Sveta misa u Crkvi sv.Nikole biskupa u Čakovcu, a u 17 sati Svečana akademija u zgradi Scheier.

Godine 1848. ban Josip Jelačić je Međimurje oružjem vratio Hrvatskoj, da bi od 1861. do 1918. Međimurje pripadalo Kraljevini Ugarskoj. Provođena je sustavna mađarizacija, zabranjena je uporaba hrvatskog jezika i hrvatskih društava. Pogotovo vodio je agresivnu mađarizaciju Josip Margitaj: u Čakovcu je djelovala učiteljska škola, koja je i obučila mađarone u Međimurju. Hrvatske učitelje su poslali u mađarske kraje, dok u Međimurje su došli mađarski, ili mađaronski učitelji.

Dr. Ivan Novak je bio prvi građanski povjerenik za Međimurje. Organizirao je cjelokupni javni, gospodarski i politički život u Međimurju, te mu dao snažni hrvatski pečat.

Bio je organizator vojnog pohoda hrvatske vojske za oslobođenje od Mađara i priključenje matici zemlji 24. prosinca 1918. godine. Njegovom je zaslugom Međimurje doživjelo svoj povijesni Badnjak 1918., kada je izbavljeno od mađarske vlasti te se vraća matici Hrvatskoj.

Dana 9. siječnja 1919. na trgu ispred franjevačke crkve u Čakovcu održana je javna opća skupština. Na toj skupštini donesena je Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od mađarske države.

Tom Rezolucijom, kao i narodnim pjesmama Međimurja zabilježenim u zbirkama Dr. Vinka Žganca, u Trianonu se dokazivalo da u Međimurju ne žive Mađari nego i Hrvati čemu svjedoči i ovaj citat:

„Hrvati iz cielog Međimurja, pred cijelim svietom otvoreno, odlučno, jednodušno i samasviesno izjavljuju: Za uvek se odcjepljujemo ad mađarske države, kojoj smo do soda pripadali samo pod utjecajem sile i protiv svoje volje.

(mp)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*