Drugi pokušaj konstituiranja Skupštine Međimurske županije uspješan

Međimurska županija u opetovanju ima konstituiranu Skupštinu. Kao što smo i najavili sporazumom SDP-a, HNS-a i njihovih koalicijskih partera instalirana je većina. U oporbi sada ostaju Živi zid i HDZ sa 11 vijećnika.

Mladen Novak novi je stari predsjednik Županijske skupštine dok su za potpredsjednike izabrani Franjo Makovec (HSLS) i Dragutin Glavina (HNS).

Razvojem ovakvog događanja nije bio zadovoljan čelnik međimurskog HDZ-a, zastupnik u Saboru RH  i vijećnik Županijske skupštine Darko Horvat koji je negodovao, navodeći  da je spoznaju o novom prestrojavanju saznao 5 minuta prije sjednice i da sa njegovom strankom nije vođena nikakva komunikacija. Rezultat toga je i presedan da oporba nema zamjenika predsjednika kao što je bilo uvijek dosada. Čestitao je izabranom čelništvu, ali i rekao da u glasovanju neće moći podržati njihove mandate.

U pauzi imenovanja Mladen Novak i župan Matija Posavec odgovarali su na pitanja novinara naglasivši da vjeruju u nastavak dobre suradnje i da će za 4 godine Međimurje znatno napredovati.

Na pitanje novinara da li uz regiju sjever slabi i pozicija međimurskog župana, jer se Čačić nameće kao lider regije, Matija Posavec naglasio je kako to nije opcija, jer će Međimurje i dalje naglašavati svoju regionalnost, ali da neki planirani projekti moraju imati zajedničke stavove.

Mladen Novak u svom odgovoru na pitanje da li će sada u novom promjeniti retoriku prema izvršnoj vlasti, što je glasno najavljivao u kampanji, jasno je naznačio kako je došao taj trenutak i da smatra to potrebom kako bi se što bolje i konkretnije funkcioniralo.

Na pitanje što se promijenilo  i kakav je preokret nastao u odnosu na prvu propalu konstituirajuću sjednicu, diplomatski je odgovorio kako je logično da prema rezultatima izbora SDP dobije značajnu funkciju u Skupštini Međimurske županije.

Skupština je u nastavku radnog dijela sjednice izabrala predsjednika i članove odbora za Statut, poslovnik i propise, predsjednika i članove odbora za proračun i financije, usvojen je prijedlog odluke o sufinanciranju nabave obaveznih školskih udžbenika za školsku godinu 2017./2018. za učenike osnovnih škola s područja Međimurske županije,  dopuna o kriterijima i mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija srednjih škola i učeničkih domova kojima je osnivač županija.

(rd)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*