Integrirani prijevoz na sjeveru Hrvatske

Tri županije predvodnice integriranog prijevoza u Hrvatskoj

U Maloj vijećnici Međimurske županije održan je danas radni sastanak župana Međimurske županije Matije Posavca s državnom tajnicom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolinom Brnjac, predsjednikom Uprave HŽ PP–a Željkom Ukićem, zamjenikom župana Varaždinske županije Robertom Vugrinom, zamjenikom župana Koprivničko – križevačke županije Darkom Sobotom i suradnicima.

Prilikom radnog sastanka potpisan je Sporazum o dugogodišnjem partnerskom odnosu u razvoju željezničkog prometa i integriranog prijevoza putnika na području Koprivničko-križevačke, Međimurske i Varaždinske županije – regije sjeverne Hrvatske,  između HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i navedenih županija. 

Župan Posavec tom je prilikom naglasio da je tema prometa na sjeveru zemlje itekako bitna. Ovim Sporazumom stvara se zakonodavni okvir, organizacijski i infrastrukturni kako bi se integrirao prijevoz putnika i roba odvijao javnim cestovnim i željezničkim putem. Integrirani prijevoz budućnost je koja direktno i indirektno  jača partnerske odnose i s HŽ-om i susjednim županijama, ali i benefita za međimurske studente koji putuju.

Državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac u uvodu svojeg izlaganja rekla je da je puno dobrog čula za župana Posavca od ministra Horvata. Mislila sam to je normalno, jer ljudi vole svoj zavičaj. Sada moram reći da su u tome preskromni. Sjever prednjači u puno toga, pogotovo u promišljanju prometa.  Ove tri županije potpisnice današnjeg Sporazuma s HŽ prijevozom imaju prve u Hrvatskoj donesen Master plan integriranoj prijevoza prijevoza. Imaju prve strategiju održive mobilnosti i dugoročno promišljaju promet. Putnički prijevoz u Hrvatskoj je u padu, dok u Europi raste. Imamo neadekvatan sustav, linije, zastarjeli vozni park i u autobusnom i željezničkom prometu. Potreba je velika transformacija cijelog sustava. pa tako u mom ministarstvu prvi puta imamo sektor za intermodalni prijevoz.

Naglasila je da željeznički i autobusni promet nisu konkurencija jedno drugom, nego je konkurencija osobni automobil.  Ulaganjima u integrirani prijevoz osigurati će se veće korištenje javnog integriranog prijevoza. 

Predsjednik Uprave HŽ PP–a Željko Ukić napomenuo je da unapređenje željezničkog prometa na sjeveru Hrvatske ima veliki značaj za Hrvatsku. Obuhvaća preko 400.000 stanovnika, a HŽ PP prevozi na tom području preko dva milijuna putnika, radnika, studenata. Važno je u integriranom prometu povezivanje vlakova i autobusa s jednom putnom kartom.

Robert Vugrin zamjenik varaždinskog župana rekao je da  stanovništvo nije dovoljno informirano o integriranom prijevozu. Njegova revitalizacija imati će višestruko značenje pogotovo u demografskom smislu nadasve ruralnih područja.

Darko Sobota zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma pogotovo što se tiče modularnog prijevoza roba i tereta. Predložio je važnost i izgradnje nove Podravske magistrale od granice sa Slovenijom do Srbije.

(rd)

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*