Investicije, projekti, školski udžbenici, jesenske obaveze…

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine usvojen prijedlog Odluke o sufinanciranju nabave obaveznih školskih udžbenika za školsku godinu 2017./2018. za učenike osnovnih škola s područja Međimurske županije kojim će se zaključiti sporazumi između Međimurske županije i gradova i općina.

Temeljem istog će jedinice lokalne samouprave sufinancirati 30% iznosa cijene nabavke obaveznih udžbenika za učenika koji imaju prebivalište na području jedinice lokalne samouprave, izuzev Grada Čakovca.

Međimurska županija preuzet će kao i dosad 70% ukupnog iznosa, za što je ove godine osigurano milijun kuna u proračunu. Usvojen je i prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija srednjih škola i Učeničkog doma kojima je osnivač Međimurska županija u 2017. godini. Točnije, podmirit će se iznos za materijalne troškove po učeniku i zaposlenom te određeni iznos i za sufinanciranje troškova energenata, kao i troškovi održavanja nastave tjelesne i zdravstvene kulture za učenike Srednje škole Čakovec u dvorani Graditeljske škole Čakovec, uz investicijsko održavanje Učeničkog doma. Temeljem novog Zakona o javnoj nabavi, usklađen je ujedno i usvojen pravilnik o provedbi postupaka jednostavne nabave.

Župan je nakon sjednice održao sastanak s Europskom komisijom o mogućnosti sufinanciranja velikih infrastrukturnih projekata, a ujedno pritom najavio kako uskoro potpisuje ugovor za 50 milijuna kuna kojim će se rekonstruirati Županijska bolnica Čakovec, dok je stigla i odluka kako je odobreno 12 milijuna kuna za adaptaciju Tehnološko inovacijskog centra. Potpisani su ugovori za energetsku učinkovitost naših srednjih i osnovnih škola, te dječjih vrtića, projekata teških oko 28 milijuna kuna, a u samom su završetku pripreme za rješavanje prijevoza svih školarca za novu školsku godinu, te će uskoro krenuti i isplate stipendija studentima.

Ono što je meni najvažnije u današnjem konstituiranju Skupštine je to da izvršna vlast sada može donositi važne odluke. Mi svakodnevno u moramo donositi ključne  odluke i nema vremena za stajanje na mjestu, tako na jesen nastavljamo s projektom udžbenika, to nije nikakva obaveza, to je dobra volja izvršne vlasti i ono po čemu smo jedina županija u zemlji. Moramo donijeti ključne investicijske odluke, jer smo najveće gradilište u Hrvatskoj i zbog svega toga se ne želim boriti s nestabilnosti u Županijskoj skupštini, moramo biti odgovorni prema našim građanima u svakom trenutku i bez obzira tko je predsjednik, meni je najvažnije da se radi, da se realiziraju projekti i da se politički ne nadmudrujemo, jer niti imamo vremena, niti volje, a ni mogućnosti za to, jer to prvi osjete građani“, objasnio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

(mp)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*