medjimurjepress@gmail.com

Istra i Međimurje ruku pod ruku!

DVIJE NAJRAZVIJENIJE ŽUPANIJE U HRVATSKOJ IMPLEMENTIRAJU SVOJE SPOSOBNOSTI I ZNANJE U NIZ ZAJEDNIČKIH PROJEKATA

Sporazum o suradnji Međimurske i Istarske županije u petak, 1. ožujka i subotu 2. ožujka  2019. godine povodom „Dana Istre u Međimurju“ u Međimurskoj županiji, borave župan Istarske županije Valter Flego, gradonačelnici Rovinja Marko Paliaga, Poreča Loris Peršurić i Vodnjana Klaudio Vitasović.

Suradnja je dogovorena u studenom prošle godien kao nadgradnja povezivanjima naših općina Šenkovec i Nedelišće s istarskim gradovima.

Tijekom današnjeg dana a nakon otvorenja „Dana otvorenih vrata Istre“ u Pansionu  „Mamica“  i otvorenje 2. Bio GI foruma, u Liffeclass Termama Sv. Martin, održan je i službeni prijem za župana Istarske županije Vlatera Felegu u delegaciju u prostorima Međimurske županije uz domaćina župana Matije Posavca.

Nakon radnog sastanka na kojem su prisustvovali zamjenica župana Sadra Herman, pročelnica Upravnog odjela za poslove župana, mr. sc. Vesna Haluga i Darko Radanović, mag.inf. pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i načelnik Općine Šenkovec Saša Horvat, održana je i press konferencija.

Župan Posavec tom je prilikom rekao da se u dva dana održalo niz sastanaka, posađeno je drvo prijateljstva kao zalog ekološkoj proizvodnji, održat će se susreti obrazovnih ustanova, susret OPG-ova, gospodarstvenika, dogovarali su se nastupi sajmovi u obje županije, vodili su se razgovori o zdravstvenom turizmu. Govoreći o potencijalu ovih županija Posavec je naveo podatke HGK, gdje u odnosu na 2008. godinu, jedino Istarska i Međimurska županija imaju najveći rast BDP po stanovnika. Istra 2,9%, Međimurje 2,8%. Ostali su na istoj razini ili minusu.

Vlater Flego župan Istarske županije naglasio je uspješnu suradnju koja traje dugi niz godina, pogotovo kroz realni sektor. Naglasio je da je Istra još odlučnija da krene put bioregije ibiodinamičke proizvodnje, nadasve da prijavljujemo više projekata na europske fondove kako bi naši proizvodi budu konkuretniji i još zdraviji. To je održivi razvoj i veći standard i suživot biljaka, životinja i ljudi. Nažalost, često naša razvijenost nema podršku države i zato nam je teško projicirati projekte na fondove zbog manje apliciranih bodova. Sretni smo zbog dolaska u Međimurje, prijateljstvu a nadasve se veselim zajedničkim projektima.

Govorili su i gradonačelnici Rovinja, Vodnjana i Poreča te Saša Horvat načelnik Općine Šenkovec u ime svoje, ali i Općina Sveti Martin na Muri i Nedelišće, naglasivši važnost učenja jednih od drugih. Sve su to izazovi županija koje su po svemu prve u Hrvatskoj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na kraju pressice Valter Flego naglasio je kako će već u ponedjeljak krenuti u konkretne akcije suradnje zadužujući  Obrtničku komoru, Istarsku razvojnu agenciju, Energetsku agenciju i Turističku zajendicu da pronađu slične poveznice s Međimurjem. Zajednički možemo biti jači i otvoriti u svakom segmentu nova vrata. Kako je rekao, naložit će Odjelu za Međunarodnu suradnju i novoosnovanoj Javnoj ustanovi za Europske fondove da traže elemente za projekte Alpe -Adria kako bi zajednički kao regije Istra i Međimurje 2001.-2007. bili zajednički partneri.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(rd)

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Leave a Reply

*