Izjave predsjednika Skupštine Međimurske županije i župana uoči 3.sjednice

DUGOVI ŽUPANIJE SMANJENI U PET GODINA ZA GOTOVO 13 MILIJUNA KUNA

Neposredno uoči današnje 3. sjednice Skupštine Međimurske županije, novinarima su se obratili predsjednik Mladen Novak i župan Matija Posavec. Odgovarajući na pitanja lokalnih novinara zabilježili smo najvažnije segmente.

MLADEN NOVAK

Ukupno gledajući proračun, on je optimističan. Nitko sretniji od svih nas da se ostvari. Puno je projekata i ulaganja. Investicije su preko 100 milijuna kuna, što je za gotovo duplo više od izvornog županijskog proračuna. Što se tiče Vlade RH koja je obećala povećati sredstva jedinicama lokalne uprave i samouprave, mi smo istom prišli dosta konzervativno. Rečeno je da će povećanje biti 10 milijuna kuna no mi smo ugradili tek polovinu. Nitko sretniji ako se ispuni kompletan iznos. Mi smo smanjili plaće zaposlenicima na početku prošlog mandata za 9 % i bilo je obećanje kada se stvore uvjeti da će se ta uskrata nadoknadi. Upravo je tu prilika da se više posvetimo ulaganjima u ljude. Isto tako trebati će ojačati ured za gospodarstvo i ne samo to, puno je poslova oko europskih fondova. Pogotovo za provedbu strateških ulaganja i projekata.

Što se tiče povećanja naknada koje je zatražio za radne odbore i osobno Novak je odgovorio:

“Na početku mandatnog ciklusa  donosimo odluku o naknadama. Ova je inicirana s više aspekata. Posebno zbog promjena Zakona o financiranju lokalne samouprave. Upravo se prilagođavamo istom, jer isti još nije stupio na snagu. Napravili  smo samo iznose kako bi se planirani u proračunu. Što se tiče visine naknada želimo biti u prosjeku okruženja i lokalne samouprave u Međimurju. Odluku o tome donijet ćemo na idućoj sjednici kada Zakon stupi na snagu”.

MATIJA POSAVEC

Proračun za 2018. koncipiran je na iznos 184 milijuna kuna u izvornom djelu, plus 302 milijuna za institucije obrazovanja i zdravstva, tako da će 536 milijuna kuna biti pun proračun. Čak 104 milijuna kuna  u izvornom djelu planirana su za konkretne i direktne projekte koji su vezane uz razvojne komponente. To je 58% ukupnog proračuna.

Prvi puta po strukturi prihoda, a to je kod pomoći izravnanja od strane države (tzv. decentralizirana sredstva), tek su na trećem mjestu po visini. Prvo su europski i nacionalni fondovi pa onda porezni prihodi. To pokazuje financijsko održivo stanje.

U ovom proračunu planirano je povećanje stavaka za kulturu, sport, programe udruga, umirovljenicima. Ovom prilikom zahvaljujem građanima na sugestijama u kreiranju proračuna u kojima je participiralo čak 80 prijedloga koji su nam pomogli u njegovom implementiranju i planiranju.

Ove godine napravili smo knjižicu projekata i investicija koje se provode na području Međimurja. Županija je izašla tako izvan birokratskih okvira i transparentno pokazuje građanima Međimurja kamo i kako se troše sredstva.

Po prvi puta hladni pogon županije (plaće, energenti, materijali troškovi, režije) pao je ispod 10% izvornog proračuna na što smo izuzetno ponosni. Dugovi županije koji su bili prije cca  5 godina 23 milijuna, danas su pali na 10 milijuna kuna. I to dovoljno govori kako radimo i nosimo povjerenje građana.

(rd)

 

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*