Jedan od najvažnijih dana u povijesti Međimurja

„No nadošao je čas oslobodjenja po slavnoj vojsci sinova naše krvi i jezika…“, samo je dio proglasa Rezolucije donesene 09. siječnja 1919. godine, čime se Međimurje odcijepilo od mađarske države i pripojilo matici zemlji. Dan je to kada je na velikoj narodnoj skupštini na Franjevačkom trgu u Čakovcu, zajedništvom oko 10.000 Međimuraca, izglasana i donesena ta odluka.

Nako Čakovca položeni vijenci u Macincu, Vratišincu, Mihovljanu i Prelogu

I ovogodišnje je obilježavanje u Međimurskoj županiji započelo polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, prvo na čakovečkom groblju u Mihovljanu, kod posljednjeg počivališta dr. Ivana Novaka, gdje je položen vijenac i zapaljene svijeće.

Potom u Macincu podno rodne kuće dr. Ivana Novaka, kako su ga nazvali, najvrjednijeg Međimurca u vidu oslobođenja našeg „falačeca zemlje“, također je položen vijenac i zapaljene svijeće, uz predstavnike Općine Nedelišće na čelu sa zamjenicima načelnika Željkom Kacunom i Nikolom Novakom, te predsjednikom Općinskog vijeća Ljudevitom Bošćakom. Uz spomen-ploču koju je 70-tih godina prošlog stoljeća postavila Matica hrvatska – Ogranak Čakovec, obratio se Kacun i istaknuo ponos na ovog hrvatskog književnika, političara i pravnika koji je doprinio osamostaljenju Međimurja.

Počast je odana i akademiku, etnomuzikologu dr. Vinku Žgancu, paljenjem svijeća i polaganjem vijenca na njegovu grobu u rodnom Vratišincu. Zdravko Mlinarić, načelnik Općine Vratišinec pritom je naglasio kako je dr. Vinko Žganec zadužio sve Međimurce, kako je ovaj dan samo jedna od prilika da mu se zahvali za sve što je učinio za naš kraj, ali i Hrvatsku, te dodao kako je u planu formiranje Žgančeve spomen sobe.

Spomendan je obilježen i u Prelogu, odavanjem počasti svećeniku te piscu Jurju Lajtmanu, čije ime simbolizira narodnog borca za hrvatski narod. Pritom je gradonačelnik Ljubomir Kolarek uz prisustvo delegacije i saborskog zastupnika Darka Horvata u svom govoru istaknuo da je Lajtman svojim načinom života i borbom istaknuo kao veliki domoljub i protivnik mađarizacije, da ga se s ponosom prisjećamo, ali i dodao kako malo tko zna kako je htio napisati međimursku školsku bibliju. „Ne zaboravljamo njegov značaj, njegova povijesna uloga temelj je našeg identiteta, hrvatskog identiteta Međimurja“, naglasio je.

(m.g.)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*