Međimurje Press
Županija

Matija Posavec na sastanku s premijerom, ministrima i županima!

Župan Međimurske županije Matija Posavec sudjelovao je danas na sastanku predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministara sa županima hrvatskih županija, predstavnicima Udruge gradova RH i Hrvatske zajednice općina na temu rješavanja problematike ujednačenog razvoja čitave Hrvatske.

Raspravljalo se o temama Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. godine o čemu je izvijestila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak. Na ovu se temu osvrnuo i župan Posavec koji je istaknuo da bi se trebala povećati uloga županijskih razvojnih agencija pri evaluaciji projekata kako bi se europska sredstva što bolje iskoristila.

Posebne su teme današnjeg sastanka bile i ulaganje u poljoprivredni razvoj, te ublažavanje utjecaja poskupljenja energenata na sve segmente života u Hrvatskoj. Župan Posavec kazao je da se u Međimurskoj županiji kao jedna od mjera ublažavanja posljedica energetske krize postavljanju fotonaponske elektrane na javne ustanove, no njihovo se postavljanje sufinancira samo s 40%. Stoga je župan uputio prijedlog da se iznos sufinanciranja poveća čime bi se zasigurno povećao interes županija i povećala energetska neovisnost.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković iznijela je dosadašnje mjere pomoći za smanjenje posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-19. Dodala je i da će Ministarstvo poljoprivrede tijekom kolovoza isplatiti potpore županijama za štete u poljoprivredi nastale od tuče u svibnju i lipnju. Temeljem pristiglih zahtjeva, međimurskim poljoprivrednicima isplatit će se 6.602.500,00 kuna kao pomoć za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica tuče.

Župan Posavec osvrnuo se i na nedostatak domova za starije i nemoćne osobe u Hrvatskoj iznijevši prijedlog da se kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti financira izgradnja barem jednog doma za starije i nemoćne osobe u svakoj županiji.

Služba za poslove župana

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja