medjimurjepress@gmail.com

Međimurje je danas bilo Hrvatska u malom

Postrojavanjem postrojbi na Franjevačkom trgu, mimohodom do Trga Republike te polaganjima vijenaca kod Spomen – zida poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata te spomenika Oproštaj, jučer su nastavljeni Dani Međimurske županije.

Vijence su zajednički položili Međimurska županija i Zrinska garda Čakovec, uz predstavnike Vlade RH, Hrvatsku vojsku, Maticu hrvatsku, Grad Čakovec, Družbu „Braća Hrvatskoga Zmaja“, Savez povijesnih postrojbi, Zrinski kadete, Zrinyi vitezove, te sugrađanke i sugrađane, nakon čega je uslijedila i počasna paljba povijesnih postrojbi. „Povijesne postrojbe daju jedan duh obilježavanju Dana Međimurske županije te zajedno s njima, ali i našim sugrađankama i sugrađanima koji smotru ne propuštaju, na bazi slavne povijesti gradimo bolju budućnost“, rekao je pritom međimurski župan, dodavši kako je u pravom smislu riječi danas Međimurje bilo Hrvatska u malom, postrojbama iz cijele zemlje, ali i činjenicom da ponos kao županija Zrinskih i grad Zrinskih možemo isticati uz prisustvo izaslanice predsjednika Vlade RH Ive Hraste Sočo, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Darka Horvata, izaslanika ministra obrane Zdravka Jakopa, pomoćnika ministrice kulture Davora Trupkovića, te predsjednika državnog spomen odbora Republike Mađarske za proslavu 450. obljetnice Sigetske bitke dr. Janosa Hovarija.

„Čast mi je pozdraviti vas u ime predsjednika hrvatske Vlade i prenijeti čestitke povodom 6. Spomendana Zrinskih i Frankopana kao i Dana Međimurske županije. Prošle smo godine obilježavali 450. obljetnicu Sigetske bitke, ostvarili i pokrenuli izvanrednu suradnju i s mađarskim povjerenstvom, a posebno mi je drago da je prvi projekt bio upravo u Međimurju“, objasnila je Hraste Sočo, dok izaslanik ministra naglasio kako uvijek podržavaju manifestacije koje mogu sažeti i povijest, vojno nasljeđe, ali i bogatu kulturu našeg naroda. Pritom je dodao kako je Zrinska garda hrvatski brend koji je prisutan na brojnim manifestacijama i kulturnim prigodama u Hrvatskoj i Europi te dodatno povezuje gradove u jednu veliku obitelj, na što se nadovezao predsjednik garde Alojzije Sobočanec.

„Danas su postrojbe na dostojanstven način odale počast žrtvi Zrinskog i Frankopana koji su 1670. godine krenuli na put bez povratka. Za hrvatski narod njihova je žrtva postala simbol otpora i izvor snage našim braniteljima koji su u Domovinskom ratu hrvatskoj državi i narodu donijeli slobodu i samostalnost. To nas obavezuje da osim spomena na njihove živote i postignuća u zajedništvu i suradnji izgrađujemo svoju domovinu u društvenom, kulturnom i gospodarskom smislu“, rekao je.

„I Čakovec i Međimurska županija, kao dio hrvatskog korpusa, ovdje smo na gromobranu neovisnosti i hrvatstva. I bez obzira na ine druge želje i namjere, Međimurje je uvijek bilo i uvijek će biti komad hrvatske zemlje“, rekao je Horvat. „Mađarska i hrvatska povijest je neraskidiva, nije to pitanje naklonjenosti, to je okolnost i stanje koje nas povezuje, nismo samo susjedni narodi, nego narodi koji 1100 godina žive zajedno, u zajedničkoj duhovnosti i nerazdvojivoj prošlosti“, zaključio je Hovary te naglasio važnost bratimljenja susjednih regija, da posluže kao primjer mladima u oba naroda.

Manifestacije koje će provesti Zrinska garda, a vezane uz 30. travnja time ne staju, već organiziraju put u Bečko Novo Mjesto te postrojavanje na Trgu svetog Marka i prijavak predsjedniku Hrvatskog sabora, uz misu u Zagrebačkoj katedrali.

Fotogalerija: 

 

(mg)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*