medjimurjepress@gmail.com

Međimurje među najuspješnijim vinskim destinacijama svijeta!

Nagrađenim vinarima čestitao je župan Matija Posavec, naglasivši da je doista uspjeh među 15 tisuća vina iz cijelog svijeta, u konkurenciji stotinjak zemalja, osvojiti čak 15 medalja

U četvrtak, 1. listopada, u popodnevnim satima u vinogradu obitelji Vladimira Horvata u Svetom Urbanu, održana je konferencija za novinare u povodu berbe klonske selekcije autohtone sorte grožđa pušipel, i predstavljanje međimurskih vina i vinara, nagrađenih na ovogodišnjem najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter Word Wine Awards u Londonu. Bila je to prilika da svi oni, koji se bave uzgojem grožđa i njegovanjem vina, izraze zadovoljstvo postignutim u posljednjih desetak godina.

U ime domaćina, Robert Horvat, istaknuo je da će i ovogodišnja berba iznjedriti vina visoke kvalitete. Iako je proizvodna godina bila na trenutke i prehladna i prekišna, pa vina imaju nešto više kiseline od prosjeka, ipak će sve to polučiti odlične rezultate.

To je potvrdio i voditelj klonske selekcije pušipela Darko Preiner, naglasivši da je proteklo deset godina otkako se intenzivno radi na genetici pušipela u vinogradu obitelji Horvat. Genetska osnova je stvorena, koja će dati kvalitetnije grožđe, a time i vina. Od 39 početnih, sada se selektira 5 klonova, a već postoji i matičnjak odakle će vinogradari dobivati sadnice. Sve to će zahtijevati i prilagodbu svih agrotehničkih mjera u vinogradu.

Priča o pošipelu počela je još 2007. godine, kada su vinogradari sami poželjeli imati domaću visokokvalitetnu sortu. Tako je zapravo znanost ušla u tehnologiju proizvodnje sorte pušipel, kojom se danas itekako možemo ponositi.

Potkrijepila je to i mlada vinogradarka Tea Dvanajščak Vuković, naglasivši da je većinu od 15 medalja na Decanteru osovojio pušipel u raznim varijantama: klasičnoj, prestižnoj, ali i kao pjenušac. Kupci cijene svjetsku kvalitetu i stalno se vraćaju u naš kraj, znajući da će uvijek dobiti vina visoke kakvoće.

Nigdje na tako malom prostoru u svijetu ne uspijeva toliko kvalitetnih sorti grožđa kao u Međimurju. Čak 20 raznih sorti vina ovdje dostiže svjetsku kvalitetu. Mlada, školovana generacija vinara, svojim znanjem i strašću za stvaranjem što veće kvalitete, naprosto je proslavila Međimurje u svijetu, naglasio je Rudi Grula, voditelj ureda TZ MŽ. Niti jedno vino u Hrvatskoj nema svoju originalnu bocu, kao pušipel. Sada se dizajnira i prepoznatljiva čaša za ovo vino.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posebni ponos, uz čestitku nagrađevnim vinarima, iskazao je Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova, koja završava uređenje Doma kulture u čijim će prostorima biti smješten svjetski centar pušipela. Kroz koju godinu to će biti stjecište ljubitelja pušipela, izuzetno svježeg i laganog vina.

Uz zamjenika župana Josipa Griveca, nagrađenim vinarima čestitao je i župan Matija Posavec, naglasivši da je doista uspjeh među 15 tisuća vina iz cijelog svijeta, u konkurenciji stotinjak zemalja, osvojiti čak 15 medalja. To nas svrstava u nauspješniju vinsku destinaciju svijeta.

Tekst i snimke

Ivica JURGEC

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*