Međimurje Press
Županija

Međimurje obilježava Dan sjedinjenja s maticom zemljom Hrvatskom!

Hrvatski sabor je 2005. godine, na inicijativu tadašnjeg saborskog zastupnika Dragutina Lesara, 9. siječnja proglasio Spomendanom sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom. Iako su ove godine izostale tradicionalne svečanosti kojima se obilježava jedan od najvažnijih datuma međimurske povijesti, diljem Županije odana je počast najzaslužnijim pojedincima zahvaljujući kojima je sudbina Međimurja ponovno vraćena i vezana uz hrvatsku državu i narod.

Položeni vijenci i zapaljene svijeće istaknutim pojedincima u Macincu, Vratišincu, Prelogu i Čakovcu

U prijepodnevnim satima položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod rodne kuće dr. Ivana Novaka u Macincu. Na zasluge i važnost dr. Ivana Novaka podsjetio je načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, istaknuvši da se Novakova borba za Međimurje nikad ne smije zaboraviti. Međimurje je krajem 1918. godine vojnom akcijom oslobođeno mađarske vlasti, no tek je Velika narodna skupština održana 9. siječnja 1919. godine na trgu ispred crkve sv. Nikole u Čakovcu, okupila gotovo 10 000 Međimuraca koji su donijeli Rezoluciju o odcjepljenju od mađarske države.

Jedan od istaknutijih aktera priključenja Međimurja matici zemlji bio je akademik dr. Vinko Žganec. Njegov svezak „Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja“ odigrao je značajnu ulogu pri potpisivanju Mirovnog ugovora u Trianonu zahvaljujući kojem je potvrđena pripadnost Međimurja Hrvatskoj. Mještani Vratišinca, rodnog mjesta dr. Vinka Žganca, predvođeni načelnikom Zdravkom Mlinarićem, zamjenicom Milenom Granatir i predsjednikom Općinskog vijeća Mihaelom Grbavcom te izaslanstvo Međimurske županije, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Zrinske garde Čakovec, položili su vijenac i zapalili svijeće na grobu dr. Žganca te mu zahvalili na svemu što je učinio za Vratišinec, Međimurje i Hrvatsku.

Dana sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom obilježen je i u Prelogu. „Ovaj spomendan značajan je radi uloge Rezolucije u povijesnoj težnji očuvanja jedinstvenosti hrvatskog teritorija, a među aktivnim sudionicima bio je Juraj Lajtman, svećenik i pisac, vođa međimurskih intelektualaca i narodni borac hrvatskoga naroda. Prilika je da odamo počast njemu, ali i svima onima, koji su u bilo kojem trenutku hrvatske povijesti, svoj život dali na oltar Domovine Hrvatske.“, kazao je gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek koji je zajedno sa zamjenikom Zdravkom Kvakanom, zamjenikom Međimurske županije Josipom Grivcem, potpredsjednikom Skupštine Međimurske županije Dragutinom Glavinom i gradskim vijećnicima položio vijenac i zapalio svijeće na grobu Juraja Lajtmana.

Na čakovečkom groblju u Mihovljanu vijenci su položeni kod posljednjeg počivališta dr. Ivana Novaka, a počast su mu odali saborska zastupnica Andreja Marić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima Mario Medvedom i Zoranom Vidovićem, župan Međimurske županije Matija Posavec, vijećnik Skupštine Međimurske županije Ivan Kolmanić i sugrađani. Tom prilikom gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač naglasio da je dr. Ivan Novak osoba koju uvijek moramo spomenuti kada govorimo o zaslužnim osobama iz naše povijesti koje su svojim radom, djelovanjem i borbom pridonijele hrvatskoj slobodi i nezavisnosti.

UO za poslove župana

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja