Međimurska županija obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te hrvatskih branitelja

Svetom misom za domovinu u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu koju je predvodio gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Željko Železnjak, danas je započelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Međimurskoj županiji.

Formiranom kolonom nakon mise krenulo se prema Spomen-zidu poginulim hrvatskim braniteljima gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. 

Prisjećanjem na slavne dane hrvatske povijesti okupljenima se obratio brigadir Alan Srpak, sudionik vojno-redarstvene akcije Oluja i istakao vrijednost akcije kojoj se divio čitav svijet. Osvrt na Domovinski rat dao je i Stjepan Horvat, predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja domovinskog rata podružnice Međimurske županije.

U ime Međimurske županije župan Matija Posavec zahvalio se svima koji su došli i naglasio važnost oslobođenja 10.400 kvadratnih kilometara ili 18,4 posto hrvatskoj teritorija koje je ušlo u anale svjetskih vojnih udžbenika. Vojno-redarstvenom akcijom završen je Domovinski rat kojeg danas obilježavamo dajući pijetet svima koji su položili svoje živote za našu državu. Pozvao je da 5. kolovoza da sve institucije u Međimurju pa i građani izvjese hrvatske zastave u znak zahvalnosti svim herojima Domovinskog rata, među kojima je i 78 poginulih Međimuraca.

Ispred Spomen-zida na održana je i molitva.

(rd)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*