Međimurska županija obilježila Dan antifašističke borbe

Polaganje vijenca i paljenje svijeća kod Spomen ploče na Palači Zrinskih započelo je obilježavanje Dana antifašističke borbe u Međimurju. Vijenac
je položila Udruga antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije, delegacija Grada Čakovca i županije, Pu međimurke…

Predsjednik Udruge Zvonimir Golub tom je prilikom rekao:
Dan antifašističke borbe  obilježavamo tradicionalno u Međimurju na sjećanje kada je formiran Sisački partizanski odred prije nego što je počela Narodno-oslobodilačka borba. Zahvaljujući učešću Hrvatske u NOB-u Hrvatska se svrstala na stranu sila pobjednica. Oslobodilčka borba u Međimurju vođena je pod teškim uvjetima, to je ravničarski kraj. Nakon što su Nijemci, a potom i Mađari okupirali Međimurje uvjeti za podizanje ustanka su bili loši. No i pored toga komunisti Kotara Prelog i Čakovec su  šumi Škarje, odnosno  u šumi Zelenbor, donijeli odluku o podizanju ustanka. U NOB-u iz Međimurja je sudjelovalo oko 2000 boraca. Oni su uglavnom išli na Kalnik i na Pohorje. Oko 1800 njih je završilo u logorima Njemačke i Mađarske, dok je 329 Međimuraca poginulo direktno u partizanskim jedinicama. Gotovo 5000 Međimuraca je silom mobilizirano i poslano na istočni front kao topovsko meso njemačkoj i mađarskoj soldateljskoj.

Obilježavamo ovaj praznik, da upozorimo mlade generacije kako se takvo zlo više nikada ne bi ponovilo -zaključio je Golub.

Odavanje pijeteta nastavljeno je polaganje vijenca kod Spomenika žrtvama 2. svjetskog rata na čakovečkom Groblju te kod Spomen obilježja poginulim u 2. svjetskom ratu u Svetom Jurju u Trnju uz prigodni program.

Prošlo je punih 77 godina kada su se 22. lipnja, skupili hrabri ljudi, odlučni da pruže otpor neprijateljskoj okupaciji i režimu koju su zajedničkim snagama cijepali Hrvatsku, i dijelove teritorija prodali tuđinskoj vlasti. Osnivanjem Prvog sisačkog partizanskog odreda, u šumi Brezovica, u Hrvatskoj je započela organizirana borba za slobodu i mir, a protiv najstrašnije ideologije u povijesti čovječanstva.

Prilikom obilježavanja Dana antifašističke borbe u Međimurju, župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je, „Čvrsta vjera, jasni ciljevi i pozitivni ideali mnogo su jači u odnosu na svu snagu oružja, vojne tehnologije, a u što smo se uvjerili upravo prilikom stvaranja hrvatske države, u nametnutom ratu, čiji su doprinos dali brojni sudionici narodno oslobodilačke borbe. Ovo je prilika da se prisjetimo da kada se spoje hrabrost i odlučnost u borbi za pravednost i slobodu, pobjeđuje zajedništvo u obrani pravednih ciljeva. Antifašističke vrijednosti u temeljima su današnjeg modernog svijeta“.

Gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač na čakovečkom groblju rekao je, „Civiliziranost neke sredine mjeri se i po tome koliko drži do svoje povijesti. Na ovom dijelu čakovečkog groblja leže i posmrtni ostavi onih koji su se iz borbe vratili, ali i onih koji su se zbog otpora fašističkom mađarskom okupatoru priključili partizanima. Ovaj dio groblja uređen je i kao mjesto prisjećanja na ljude koji su zadužili sve nas te prijelomne događaje iz povijesti.

Polaganje vijenaca kod Spomen obilježja poginulim u 2. Svjetskom ratu u Svetom Jurju u Trnju, zamjenik načelnika Općine Donji Kraljevec Mladen Čavlek napomenuo je „Antifašizam je nasljeđe kojom se moramo ponositi, a koje je utkano u samu hrvatsku državu, a na nama je da je prenesemo znanje o antifašizmu na mlade i na buduće generacije. Čestitam Vam svima Dan antifašističke borbe!

Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj ispunjava nas ponosom. Potiče nas na vjeru i snagu koju su imali hrvatski partizani u Drugom svjetskom i hrvatski branitelji tijekom Domovinskog rata. Pronađimo u sebi tu snagu u ovom vremenu punom izazova. Ujedinimo sve naše potencijale, a pritom stvorimo Hrvatsku koja će biti zemlja jednakih šansi za sve, a pritom uzor i potpora svima nama, a i budućim generacijama“, zaključio je Posavec čestitavši svim stanovnicima Međimurske županije Dan antifašističke borbe.

Po završetku svečanosti u Svetom Jurju u Trnju, izaslanstvo Udruge antifašističkih boraca i antifašista te udruge „Josip Broz Tito“, prigodno obilježavanje održali su i kod spomen obilježja u šumi „Škarje“ kod Turčišća.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*