medjimurjepress@gmail.com

Međimurska županija obilježila Dan državnosti

Svetom misom za domovinu u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu koju je predvodio gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Željko Železnjak zpočelo je dnas obilježavanje Dana državnosti Međimurske županije.

Nakon mise formiran je kolona koja je stigla pred Spomen obilježje poginulim i nestalim hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih. Slijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća u čemu su sudjelovali predstavnici Grada Čakovca, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rada, Policijske uprave međimurske, Hrvatske vojske, udruge civilnog društva, političke stranke te vodstvo Međimurske županije.

Pred Spomen obilježjem molitvu je predvodio gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Željko Železnjak.

Prigodnim govorima skupu su se obratili Stjepan Horvat, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije i Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Sretan sam i ponosan što nakon 28 godina slavimo rođendan Republike Hrvatske. Stečen je znojem, krvlju, razaranjima, suzama. Izvojevali smo pobjedu, samostalnost i obranili ono što je naše. Skinut je tako jaram s hrvatskih građana koji su stoljećima nosili na sebi. Zato hvala braniteljskoj populaciji koja je iznijela veliki teret u oslobađanju zemlje. Najveće zasluge ipak pripadaju onima našim Međimurcima, vitezovima, koji su dali svoje živote i utkali ih u temelje naše države – naglasio je tom prilikom Stjepan Horvat.

Župan Matija Posavec u svom je govoru rekao kako je Hrvatski Sabor 25. lipnja 1991.g. donio ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i taj dan obilježavamo kao Dan državnosti. Zahvaljujem mnogobrojnim Međimurkama i Međimurcima koji su se sjetili tog dana i na simboličan način paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca, isticanjem zastave ili nekih drugih hrvatskih simbola naznačuju rođendan naše države. Kada je donesena odluka o državnosti, rečeno je DANAS JE ROĐENA NAŠA HRVATSKA, ŽELIMO JOJ DUG I SRETAN ŽIVOT! Kada nekome upućujete takvu čestitku, to znači da gledate prema budućnosti, da imate jednu obavezu prema sadašnjosti i sjećanja prema prošlosti. Upravo su to vrijednosti koje svi moramo živjeti. S tim vrijednostima počevši od samih sebe, na najdomoljubniji način ćemo obilježavati rođendan naše Hrvatske s vjerom i pogledom na moderniju, efikasniju, ljepšu i bolju zemlju.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*