Međimurje Press
Županija

Međimurska županija obilježila Dan državnosti

Svetom misom za domovinu u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu započelo je obilježavanje Dana državnosti u organizaciji Međimurske županije. 

Kolona predvođena Zrinskom gardom uputila se potom u Perivoj Zrinskih, gdje su na Spomen obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata položeni vijenci i zapaljene svijeće. Zajednički vijenac polažili su Međimurska županija i Grad Čakovc, a svijeće na sjećanje za nestale i poginule branitelje Međimurske županije zapaliti su predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Policijske uprave Međimurske, Hrvatske vojske, udruga civilnog društva te političkih stranaka.

Prigodnim govorom obratila se gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini koja je spomenula kako je proteklo 33 godine od kada je Hrvatska ostvarila slobodu, nezavisnost i suverenost. Prvenstveno najveća zasluga ide našim braniteljima. Bio je to zalog za budućnost, naglasila je.

Župan Matija Posavec uvodno je pozdravio obitelji poginulih branitelja. Naveo je današnji dan prije 33 godine kada je konstituiran višestranački Hrvatski sabor. Zahvalio je s veliko HVALA svim braniteljima koji su s krunicom krenuli u obranu svoje domovine. Domovina je naš dom na čvrstim temeljima koji se treba graditi u zajedništvu, humanosti i solidarnosti, sa svim onim vrijednostima s kojima nastojimo kao narod živjeti ovdje u Međimurju. Zahvalio je na kraju svim bojnama, udrugama, braniteljskim zajednicama, koje u ovom mirnodopskom vremenu čuvaju uspomenu na domovinski rat i educiraju generacije o pozitivnim vrijednostima domovinskog rata te dodao kako će na tom putu imati punu podršku Međimurske županije.

 

Nakon minute šutnje svim poginulim braniteljima, održana je i molitva koju je predvodio gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Željko Železnjak.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja