Ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović nazoči petom „Sajmu sigurnosti i prevencije 2018.“

SAJAM SIGURNOSTI I PREVENCIJE 2018. U ČAKOVCU

Ministar Božinović najavio policijska pojačanja u Pu međimursku s kontakt policajcima i skrenuo pozornost  na uzroke, a ne posljedice vezane uz romsku zajednicu

Tradicionalno, već petu godinu za redom Policijska uprava međimurska s partnerima, Vijećem za prevenciju Međimurske županije te kao i prošle godine Vijećem za prevenciju Grada Čakovca, organizira po svojim sadržajima jedinstven sajam sigurnosti i prevencije u Republici Hrvatskoj. Međimurska policija već dugi niz godina uspješno provodi razne preventivne programe, projekte, akcije i aktivnosti. Inovativnošću njenih policijskih službenika želi se preventivni rad policije što više približiti svim slojevima društvene zajednice.

Policija i građani najvažniji su partneri u stvaranju sigurnosti. Osim osmišljavanja i realizacije Mobilnog preventivnog centra policije (specijalizirano i posebno opremljeno kombi vozilo), 2014. pokrenuta je akcija održavanja sajma sigurnosti i prevencije, pod sloganom “Prevencija spaja“. Dosadašnji sajmovi sigurnosti i prevencije održani su u Nedelišću, Prelogu, Murskom Središću i Čakovcu.

Uz sajam proslavljen je  predstojeći blagdan Svetog Mihovila – Dan policije

Pedesetak izlagača u centru Čakovca (u prostoru sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec, Športska 1 i na sportskim terenima SRC „Mladost“ u Čakovcu, Športska 2,)  predstavlja se javnosti. Na sajmu sudjeluju javne i državne ustanove, udruge građana i pravne osobe koje se bave prevencijom u području sigurnosti.

Tijekom sajma zanimljive vježbe i opremu koju koriste u svakodnevnim intervencijama prezentiraju čakovečka profesionalna vatrogasna postrojba i područni ured Državne uprava za zaštitu i spašavanje. Poslove i preventivne aktivnosti policije predstavljaju policijski službenici iz policijskih uprava varaždinske, koprivničko-križevačke, zagrebačke i međimurske, predstavnici Ravnateljstva policije te gosti iz Mađarske i Slovenije.

Atraktivne pokazne vježbe za sve posjetitelje prikazuju pripadnici Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske i motociklisti iz triju susjednih policijskih uprava. Vježbu prezentacije evakuacije i spašavanja u slučaju potresa (urušavanja zgrade) prikazuju pripadnici Stožera civilne zaštite Grada Čakovca, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, Gradskog društva Crvenog križa Čakovec i Policijske uprave međimurske.

Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu iz Policijske uprave međimurske u suradnji s Protueksplozijskom službom uprave policije prezentiraju protueksplozijske uređaje i opreme te rad EOD robota. Djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić“ iz Zagreba u suradnji s krim. tehnikom Policijske uprave međimurske prikazuju posjetiteljima razne forenzičarske metode i sredstava za pronalazak i izuzimanje tragova s mjesta počinjenja kaznenog djela, kao i njihova vještačenja (“Čarobnjaci u akciji – mali forenzičari“). Na sajmu se također održavaju i razne edukacijske radionice koje su predviđene za najmlađe, ali i najstarije posjetitelje.

Svakako, u najatraktivniji dio program sajma ubraja se i  očekivani  dolazak  helikoptera MUP-a, koji će nadlijetati Čakovec, a posjetitelji ga mogu razgledati na sportskim terenima SRC „Mladost“, u Čakovcu.

Za naše najmlađe posjetitelje organiziran je veliki broj atraktivnih i edukativnih radionica. U samo nekima od njih mogu se podrobnije upoznati sa zanimanjem-policajac, spoznati kako je policajac dobar prijatelj i pomagač, prepoznati i zaštiti se od opasnosti koje vrebaju na Internetu, kako sigurno upravljati biciklima i mnogim drugim edukativnim sadržajima. Ujedno, glumci MAK teatra iz Zagreba kroz magiju i zanimljivu scensku izvedbu prenijet će djeci osnovna znanja o prometnoj kulturi. Putem simulatora prevrtanja i sudara kojeg je osigurao  Autoklub Čakovec, posjetitelji će moći ispitati ulogu i važnost sigurnosnog pojasa prilikom prometne nesreće.

Izjava ministra Davora Božinovića

Međimurska policijska uprava saživila je za lokalnom zajednicom. Bez takve interakcije teško  je postići rezultate. Policajac je zaštitnik svakog građanina i djece – rekao je po dolasku u Čakovec ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Nakon obilaska brojnih izlagača naglasio je kako se ovakvi Sajmovi prevencije i sigurnosti organiziraju se diljem Hrvatske međutim ovaj u Čakovcu je jedan od najboljih.

“Ja sam bio ovdje krajem prošle godine. Bio sam upoznat s problematikom Roma i nakon toga odredio posebne osobe koje će na razini  ravnateljstva policije baviti s problemom isključivosti romske zajednice, odnosno regionaliteta u kojem sudjeluju pripadnici nacionalne manjine. Poručujem jasno i glasno da se ne stvari ne trebaju generalizirati. Naime, istraživanje koje je provedeno u Međimurskoj županiji nije pokazalo da osjećaj sigurnosti nije na razini na kojoj bi trebao biti!

MUP će provesti određene mjere da se zatečena situacija sanira. Kada govorimo o onom policijskom djelu posla koje se najviše percipira u javnosti, a  to je represija, policija će provesti određene promjene u Međimurju od preustroja organizacijskih jedinica, pojačati kadroviranje s kontakt policajcima. Ovo je jedan širi problem i u to se moraju uključiti svi resori, pogotovo Vijeće romske manjine.

Sukladno strategiji potrebno je napraviti Akcijski plan kaka bi postigli sinergiju. Glavni problem je što veliki broj djece u pojedinim romskim naseljima ne završava osnovnu školu i prepušteni su ulici, a time i kriminalu. Naglasak treba staviti na predškolski jezik i Romi moraju od malena naučiti hrvatski jezik. Policija je samo dio tog rješenja i moramo se baviti uzrocima ne posljedicama”. 

Na otvaranju svečane akademije Sajma sigurnosti i prevencije sjednice mnogobrojnim okupljenima s pozornice obratili su se župan Međimurske županije Matija Posavec,  predsjednik Vijeća za prevenciju Grada Čakovca Mario Medved inačelnik Policije uprave međimurske Ivan Sokač.

(R.Dobošić)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*