medjimurjepress@gmail.com

Mnogobrojna delegacija kineske pokrajine Jiangsu u Međimurju

U službenom posjetu Međimurskoj županiji boravi delegacija iz kineske pokrajine Jiangsu. Njihov domaćin je Dmitar Maravić direktor tvrtke MARING d.o.o. koji je delegaciju od 20 predstavnika doveo danas na radni sastanak s međimurskim županom Matijom Posavcem i zamjenikom gradonačelnika Grada Čakovca Zoranom Vidovićem s obzirom na iskazanu želju potpisivanja pisma namjere o prijateljstvu našeg grada i grada Yanchenga u Narodnoj Republici Kini.

Tom prilikom održana je kraća press konferencija na kojoj je kineska strana na čelu s zamjenikom direktora Stalnog odbora Narodnog kongresa Yancheng Zou Yishiom izrazila zadovoljstvo dobrodošlicom i suradnji koj ase ovom prilikom uspostavlja.

Matija Posavec naglasio je da se radi o pokrajini koja broji preko 8 milijuna stanovnika i najpotentnija je kineska pokrajina. Ovo je 11 kineska delegacija u proteklih 8 godina koja posjećuje Međimurje kao uspješnu regiju. U proketlih 4 godine gospodarska suradnja sa NR Kinom raste godišnjom stopom od 54%. Znači da svake godine raste izvoz naših proizvoda iz Međimurja prema Kini. Politika je ta koja otvara vrata kako bi ta suradnja još više napredovala.

Zoran Vidović istaknuo je kako je Čakovec otvoren grad i da će dobiti osmog prijatelja u gradu Yanchengu. Naveo je da to neće biti suradnja samo na kulturnom i sportskom, već i gospodarskom planu.

Dmitar Maravić rekao je da delegacija Kine smještena u Termama Sveti Martin, da su obišli nekoliko vinara, da se pregovara o sportu i kulturi. Napomenuo je da Međimurci najviše u Kinu izvoze razdjelnike za grijanje, ali i vino. Istina je da smo malo tržište, ali oni cijene kvalitetu. Planiramo zajedničku turističku agenciju u kojoj bi cijele godine stizali kineski turisti i imali jednodnevne izlete po okolnim gradovima, ali i državama.

Radnom su sastanku nazočili i zamjenik župana Josip Grivec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca David Vugrinec, zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Ana Kralj, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko te direktor Međimurske energetske agencije MENEA-e Alen Višnjić. Gostima je predstavljen Centar znanja u prostoru bivše vojarne, kao i razvojna strategija Međimurske županije, dok su dan ranije u Hotelu Golfer u Svetom Martinu na Muri odslušali prezentaciju o turističkim potencijalima Međimurja od strane predstavnice Turističke zajednice Međimurske županije Petre Murković.

(r)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*