Međimurje Press
Kultura i obrazovanje Županija

Nakon obnove fortifikacije Starog grada, slijedi opremanje unutarnjeg prostora budućeg muzeja

Kreće opremanje Riznice Međimurja u Starom gradu – veliku većinu posla odradit će međimurske tvrtke, to će biti jedan od rijetkih muzeja u Hrvatskoj koji će u potpunosti biti prilagođen osobama s invaliditetom, posebno slijepim i slabovidnim osobama

Početkom svibnja Međimurje će dobiti suvremeni muzej nematerijalne baštine pod nazivom „Riznica Međimurja“, a kako bi muzejska postava bila što atraktivnija, opremit će se inovativnim digitalnim prikazima, hiperrealističnim skulpturama povijesnih likova i povijesnim replikama oružja. Posjetitelji će se moći upoznati s umijećem izrade tradicijskih božićnih jaslica i tradicijskog nakita, moći će vidjeti repliku čardaka na rijeci Muri, dravske šajke, a na vrlo atraktivan način upoznat će se i s legendom o zmaju „Pozoju“.

Opremanje muzeja većim dijelom povjereno međimurskim tvrtkama i umjetnicima

Reljefe, makete te posebne likovne i grafičke obloge prostora Muzeja nematerijalne baštine, poput makete Starog grada i „drvo svijeta“ osmislit će mladi čakovečki akademski kipar Matija Filo u suradnji s muzejskim stručnjacima i aktivnim nositeljima vještina zaštićenog nematerijalnog dobra. Zadovoljstvo što je izazovan posao povjeren međimurskim rukama, istaknula je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, koja je sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem i izvođačima potpisala ugovore o opremanju Muzeja nematerijalne baštine „Riznice Međimurja“ ukupne vrijednosti 3.556.755,68 kuna.

Nakon dvije godine opsežnog rada na građevinskoj obnovi fortifikacije Starog grada koju smo priveli kraju, slijedi opremanje unutarnjeg prostora budućeg muzeja. Uz potpunu građevinsku obnovu, odrađena je i statička sanacija fortifikacije, koja se pokazala iznimno važnom tijekom potresa koji su nedavno zahvatili naše područje. Drago mi je da smo priliku dali međimurskim tvrtkama, jer vjerujem da nas sve povezuje iskrena ljubav prema Starom gradu.“, poručila je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan dodavši da će ovo biti jedan od rijetkih muzeja u Hrvatskoj koji ne samo da prezentira nematerijalnu baštinu, već će biti prilagođen osobama s invaliditetom, a posebice slijepim i slabovidnim osobama.

Prilagodbu muzejskog postava slijepim i slabovidnim osobama napravit će tvrtka Tiflo Globus iz Čakovca koja će postaviti linije vodilje, taktilni plan prostora Muzeja, četverojezičnu audio deskripciju te natpise i mape na Brailleovom pismu. Obnovljene prostore bedema namještajem za muzejske eksponate opremit će tvrtka Primat-RD u suradnji s domaćom tvrtkom Sobočan interijeri.

Muzej će imati 11 hiperrealističnih skulptura povijesnih likova u prirodnoj ljudskoj veličini, 4 stilizirane biste, a posebno mjesto će zauzimati i tradicijska međimurska pokladna maska „pikač“. Također, izradit će se povijesne replike oružja, a za izradu spomenutih muzejskih eksponata bit će zadužena turska tvrtka Kalemzen Kultur Sanat.

Važno za naznačiti za cjelokupni projekt

Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine najvrjedniji je i financijski najteži projekt ulaganja u kulturnu baštinu ikada na području Međimurske županije, ali i projekt koji se suočavao s mnogim izazovima, a koje su uspješno savladali isključivo djelatnici Muzeja Međimurja, Međimurske županije, REDEA-e i Turističke zajednice Međimurske županije. Muzej Međimurja danas ima preko 6 000 eksponata, a zahvaljujući ovom projektu bit će prikazane mnoge dosad neispričane priče, legende i tradicija Međimurja. Novi muzej dostojno će obogatiti ponudu naše županije i pozicionirati Međimurje kao nezaobilaznu kulturno-turističku destinaciju.“, kazao je župan Posavec. Projekt vrijedan 40.802.742,56 kuna je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u udjelu od 85%, dok je preostali iznos izdvojila Međimurska županija, koja je izdvojila sredstva i za troškove statičke sanacije.

U obnovljenu fortifikaciju smjestit će se prostor Riznice Međimurja s 9 muzejskih jedinica: demografija, školstvo, jezik i glazba, ples i glazbeni sastavi, zanati vezani za nematerijalnu baštinu, međimurski mitovi i legende, zatvorenici u fortifikaciji kroz različita povijesna razdoblja, progoni vještica, obrambeni sustav. U muzeju će također biti suvenirnica, edukativni sadržaji koji se vežu uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine i uređeni kafić.

(eg)(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja