Nakon punih 11 godina čekanja

Danas je u prostorima Međimurske županije održan radni sastanak na temu upisa naziva Međimursko meso “z tiblice” kao – zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla u registar  zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka  zemljopisnog podrijetla.

Nakon toga održana je konferencija za novinare kojoj su nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec, direktor Mesne industrije Vajda Čakovec Vladimir Mesarić, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, voditeljica Odsjeka za poljoprivredu i turizam Danica Pošta, predsjednica Udruge za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda Jasmina Belošević i Darko Đuran iz OPG-a Đuran.

Međimursko meso”z tiblice”  jedan je od 18 hrvatskih prehrambenih proizvoda čiji je naziv registiran u EU – rečeno je na konferenciji. Od sad svi zainteresirani proizvođači moći će zatražiti certifikaciju koju trenutno jedino ima čakovečka Vajda d.d.

Postupak zaštite započeo je 2006. osnivanjem Udruge za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda, a postupak koji je započet kao zaštita oznake izvornosti obustavljen je na zahtjev Udruge 2014. te ponovo pokrenut godinu kasnije kao postupak zaštite oznake zemljopisnog podrijetla. Nakon desetak godina upornog rada, 2016. naziv „Međimursko meso ‘z tiblice“ zaštićen je u Republici Hrvatskoj. „Nakon toga, upućen je na razmatranje Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva Međimursko meso ‘z tiblice na razini Europske unije. Obzirom da u zakonskom roku nije bilo  nikakvih prigovora od strane ostalih članica EU, „Međimursko meso ‘z tiblice“ zaštićeno  je oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU“, objasnila je Jasmina Belošević, predsjednica Udruge i dodala kako je 30. studenog u službenom listu Europske unije objavljena provedbena Uredba o upisu naziva u registar, što sada znači da svaki proizvođač koji želi proizvoditi ovaj proizvod mora sklopiti ugovor sa certifikacijskim tijelom, proći kontrolu za usklađivanje sukladnosti sa specifikacijom i nakon dobivene potvrde može koristiti znak „Međimursko meso ‘z tiblice“ i europski znak kvalitete. „Prije 11 godina smo krenuli s radom na dobivanju oznake „Međimursko meso s tiblice“, koje apsolutno zaslužuje taj naslov. Poznavajući mnoge nutricioniste i poznavatelje mesnih proizvoda, dakle s nekakvim osobitim pečatom mogu reći da se radi o najboljem mesnom proizvodu u Hrvatskoj. Unatoč svojoj konzistenciji i specifičnosti, na žalost proizvod nije dovoljno promoviran i evo ovo je možda početak da to promijenimo“, pritom je objasnio direktor Mesne industrije Vajda Čakovec Vladimir Mesarić i dodao da iako postoje neke inačice proizvoda izvan naših granica, međimursko meso je po stručnoj ocijeni ako ne najkvalitetnije, onda u samom vrhu kvalitete. Na kraju izazio je žaljenje što Međimursko meso “z tiblice” nije dobilo oznaku izvornog proizvoda, ali i naglasio da to očekuje uskoro od slanine koja je sastavni dio mesa z tiblice.

U siječnju se otvara prva kušaona mesa z tiblice u sklopu OPG-a Đuran

Bila mi je čast sudjelovati u ovom procesu certificiranja i u samom postupku zaštite mesa z tiblice. Počeo sam ga proizvoditi 2000. s nadom da će nas biti više, a ne manje, nažalost sada nas je manje i želja mi je to promijeniti, prenijeti postupak na mlade, uz promociju i edukaciju na nove generacije“, objasnio je Darko Đuran iz OPG-a Đuran, naglasivši kako su postupci dobivanja oznake dugotrajni, no i da naši proizvodi svakako vrijede te dodao kako sam proizvodi oko 5 tona. „Upravo će se u okviru OPG-a Đuran u siječnju otvoriti prva hrvatska kušaona mesa z tiblice, što je još jedan novi turistički proizvod i novi korak prema cilju da preko  kvalitetne enogastronomije kao županija jačamo turizam, uz gospodarstvo, obiteljsko poljoprivredna gospodarstva, proizvođače i  poljoprivrednu proizvodnju“, objasnio je međimurski župan, te naglasio kako će se sada ovim certifikatom dati jedna nova dimenzija svim onim proizvođačima koji su i do sada radili vrlo kvalitetno i proizvodili meso s tiblice, kojima je namijenjena i financijska pomoć u proračunu za iduću godinu. „Jako sam ponosan, ne samo kao župan nego i kao Međimurec i mislim da sve Međimurke i Međimurci trebaju biti ponosni upravo na ovu zaštitu, koju ćemo znati kako iskoristiti i plasirati“, zaključio je.

„Međimursko meso ‘z tiblice“ je proizvod sastavljen od dva sastojka: „slanína“ i dimljenih i termički obrađenih komada svinjskog mesa, a koji se dobiva zrenjem u trajanju od najmanje 45 dana. Kao zaključak naglašeno je da se od zaštite Međimurskog mesa z tiblice očekuje prvenstveno veća proizvodnja prema standardu propisanom u Specifikaciji, te veća zastupljenost i prepoznatljivost na cjelokupnom hrvatskom tržištu, pa i šire, uz prepoznavanje priznate kvalitete. Posebnost „Međimurskog mesa ‘z tiblice“ je u tradicionalnom načinu njegove pripreme koji ima značajan utjecaj na svojstva odnosno kvalitetu konačnog proizvoda, a dok se receptura prenosi iz generacije u generaciju, način proizvodnje razlikuje se ovisno o mjestu iz kojeg potječe receptura.

(rd)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*