Nastavljena prekinuta 13. sjednica Skupštine Međimurske županije

Prisjetimo se, nakon prijedloga predsjednika Skupštine Mladena Novaka da se točke o prijedlogu odluke o donošenju II. izmjene i dopune prostornog plana Međimurske županije i prijedlogu odluke o funkcionalnoj integraciji zdravstvenog sustava na području Međimurske županije skinu s dnevnog reda, vijećnici Skupštine nisu izglasali dnevni red. Za predloženi dnevni red glasalo je 11 vijećnika, jedan vijećnik bio je suzdržan, dok je 19 vijećnika glasalo protiv te je odlukom predsjednika Skupštine Mladena Novaka, sjednica Skupštine prekinuta.

Danas je sjednica nastavljena, ali tragovi prethodne su vidljivo ostali. Rekli bi iste namjere, ali različiti pristupi.

Radi se o važnim strateškim dokumentima  za razvoj Međimurske županije. Prostorni plan treba biti na korist svima u županiji. Održani su sastanci u međuvremenu svih zainteresiranih strana i došlo se do usaglašavanja, rekao je u uvodu Skupštine novinarima Mladen Novak. Što se tiče odluke o funkcionalnoj integraciji zdravstvenog sustava na području županije naglasio je kako nisu ni sada došli nikakvi dokumenti i da će se ta točka raspravljati na nekoj od slijedećih sjednica Skupštine, tako će na samoj sjednici predložiti skidanje te točke (4c) s Dnevnog reda. Nadalje naglasio je potrebu inicijative za promjenu iznosa lovozakupnine na zajedničkim lovištima Međimurske županije. Lovački savez županije poslao je požurnicu pa je zamolio stručne službe županije da što prije reguliraju to pitanje s obzirom da su lovačka društva u teškoj financijskoj situaciji.

Župan Posavec o prostornom planu naglasio je kako se ništa ne mijenja u odnosu na prošli puta već će se ići na III izmjenu kako bi se zadovoljili planovi Grada Preloga za izgradnu Marine i Općine Nedelišće za legalizacija objekata u Kuršancu, Što se tiče lovaca nismo dužni ništa više učiniti kao županija, već su sad na potezu Ministarstvo poljoprivrede i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.  Također je naglasio kako je Međimurska županija za proračunsku transparentnost u razdoblju studeni 2018. – ožujak 2019, dobila čistu peticu. Isto tako, napomenuo je kako je još Grad Prelog dobio peticu,  a od općina njih 14.

Sama sjednica Skupštine bila je na početku opet “nategnuta” s obzirom da je predsjednik Skupštine predložio skidanje točke 4c s Dnevnog reda koja se odnosi na Odluku o funkcionalnoj integraciji zdravstvenog sustava na području Međimurske županije. Tome se suprostavio vijećnik HNS-a Vladimir Peršić , dok je o prostornom planu koji ni sukladan zakonskim aktima govorila Ivančica Somođi. 

Što se tiče točke 4c poseban osvrt imala je Sonja Tošić Grlač pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb govoreći da nema bojazni koju pokazuju neki vijećnici da će se spajati neki bolnički odjeli s susjednim županijama. Iskoristila je priliku da dokaže kako mnoge bolničke djelatnosti prednjače po mnogo čemu u Hrvatskoj i da se radi samo o međusobnoj suradnji zdravstvenih ustanova susjednih županija, a sve na korist pacijenata.

Prije nego se pristupilo glasovanju, za govornicu je stao župan Matija Posavec koji je izjavio kako je razočaran funkcioniranjem i radom Predsjednika Skupštine Mladena Novaka i nekorektnim činom da se ta točka skine s dnevnog reda. Ujedno, rekao je kako su neki mediji nekorektno prenijeli informacije s prijašnje prekinute sjednice baveći se politikanstvom, a ne stvarnim činjenicama koje govore u korist pacijenata. Eksplicitno je rekao, kako dok je on na tom mjestu, NIŠTA SE NEĆE SPAJATI S BOLNICAMA U OKRUŽENJU.

Mladen Novak na to je odgovorio kako nedostaju dokumenti s činjenicama na kojima bi se temeljila pravovaljana odluka o toj točki.

Nakon glasovanja SDP i HDZ bili su za skidanje točke s dnevnog reda sa 11 glasova, dok je 15 glasova bio protiv, uz 5 suzdražnih, čime je ta točka uvrštena u Dnevni red.

Na sjednici prisegu je položio Branimir Bunjac, koji je zamijenio Borku Bunjac , dok to nije mogla učiniti Vesna Sobočanec, koja je zamijenila Ninu Vrhara iz kvote Živog zida, jer nisu ispunjeni uvjeti, kako je to objasnio Dražen Vidović predsjednik mandatne komisije.

(rd)

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*