Obilježen Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Međimurska županija obilježila je Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Svetom misom za domovinu u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu započelo je današnje obilježavanje Dana neovisnosti Međimurske županije. Nakon mise, kolona je krenula ka Spomen obilježju smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Uz molitvu za branitelje koju je predvodio gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Željko Željeznjak, okupljenima se prigodnim riječima obratio župan Matija Posavec.

– Danas kada razgovaramo s prijateljima, susjedima i kad ih pitamo što je Dan neovisnosti, malo tko zna povijesne činjenice. Praznik je to koji se veže na Dan hrvatske državnosti, jer je Hrvatski sabor 25.lipnja 1991.godine donio ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, međutim Brijunskom deklaracijom 7. srpnja je Europska zajednica donijela moratorij na tu odlukui nakon isteka tri mejsec a dan nakon što su raketirani Banski dvori , 8. listopada Hrvatski sabor donio je raskid svih veza s tadašnjom državom. Donio je i 17 zakona i tako je mogla funkcionirati  država. Nakon toga je krenuo postupak međunarodnog priznanja od 3. listopad akada je Vatikanska pokrenula postupakkad anas je prvi priznao Island.

To je bilo najteže razdoblje za hrvatsku samostalnost. Mnogi su tada otišli na ratišta, neki se nikada nisu vratili. Tadašnji početak države nije i nikad neće završiti. Kako to kaže naš gvardijan, država se gradi na materijalnom, ali i duhovnom smislu.

Zahvaljujem se svima vama koji ste s eu velikom broju okupili danas, jer to znači da poštujete žrtvu, I onih koji se nikad nisu vratili i onih koji danas izgrađuju državu.-istakao je župan Posavec.

(rd).

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*