Međimurje Press
Županija

Obilježeno 15 godina rada Centralne dnevne bolnice s kemoterapijom u ŽB Čakovec!

15 GODINA U SLUŽBI ZA LJUDSKE ŽIVOTE

U Dnevnoj bolnici zbrinjavaju se pacijenti kojima bolnički specijalisti ordiniraju infuzijsku terapiju,                antibiotsku terapiju i kemoterapiju ordiniranu po onkologu.

Dobru suradnju Centralna dnevna bolnica ima sa Domom zdravlja, mobilnim palijativnim timom, patronažom, domovima za starije i nemoćne, ZZJZ, Zavodom za hitnu medicinu te humanitarnim udrugama što doprinosi boljoj zdravstvenoj njezi i kvaliteti života naših korisnika. Također ostvaruju  dobru komunikaciju sa obiteljskim liječnicima za dobivanje uputnica koje su potrebne za zbrinjavanje pacijenata u dnevnoj bolnici. Apliciraju i pripremaju kemoterapiju za sva sjela raka osim ginekoloških.

Na današnjem svečanom obilježavanju 15 godina rada ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, Igor Šegović naglasio kako Centralna dnevna bolnica, koja je 2020. godine preseljena u nove, moderne prostore, obavlja težak posao. Rekao je kako svega toga ne bi bilo bez osnivača, Međimurske županije i bez liječnika, medicinskih sestara i ostalog osoblja. Cilj i želja je povećati i održavati kvalitetu zdravstvene zaštite na onoj razini  te svakodnevno unapređivati zbrinjavanje i skrb za naše pacijente – kazao je ravnatelj Šegović te dodao kako Centralna dnevna bolnica s kemoterapijom zbrinjava pacijente koji boluju od tumorskih bolesti. U Centralnoj dnevnoj bolnici  svi zaista djeluju na način da pacijentima pružaju prije svega zdravstvenu skrb, a onda i svu drugu moguću pažnju – zaključio je.

Na 15 godina rada te postignutim rezultatima pohvale je izrazio župan Matija Posavec

Brojke zapravo govore najviše, a prema njima, kada gledamo dnevnu bolnicu, 7436 pacijenata ukupno prođe kroz taj sustav, a to je gotovo 50 posto ukupnog bolničkog zbrinjavanja. Na godišnjoj razini radi se o 30 tisuća posjeta te oko tri tisuće hospitaliziranih, što je s obzirom na veličinu županije i veličinu same bolnice zaista puno – pojasnio je župan Posavec te dodao kako mu je posebno drago što je uspješno realiziran jedan od većih projekata u zdravstvenom sustavu, misleći pritom na obnovu stare interne. U novoobnovljene smo prostore smjestili najbolju fizikalnu terapiju i odjel psihijatrije, a posebno smo ponosni na Dnevnu bolnicu s kemoterapijom, zato što taj sustav moramo u zdravstvenom smislu razvijati. No lako za opremu i objekte, ono što je najbitnije su ljudi, individualni pristup liječnika i sestara prema pacijentu dovodi do najvećeg ponosa – kazao je Posavec zaključivši kako nema ljepšeg nego spasiti ljudski život.

Župan Posavec prilikom obraćanja okupljenima nije propustio priliku kako je prioritet Županije u ovom trenutku da se stara zgrada Feštetića obnovi za hospicij i kako je u tijeku priprema projektne dokumentacije za prijavu na natječaj. To nije čak ni tako zahtjevan projekt jer se radi o obnovi zgrade i interijera, u čemu ćemo tražiti i pomoć struke, kako bi dnevna bolnicaslužila svrsi i funkcionirala na najbolji mogući način.Brinut ćemo, naravno, i o svim drugim odjelima, razvijat ćemo zdravstvenu skrb i dalje i nećemo stati. Želimo stvoriti što bolje uvjete za pacijente i djelatnike, a vjerujem da će to biti i veća motivacija zdravstvenim djelatnicima da i odnos prema pacijentima bude na najboljoj mogućoj razini, na zadovoljstvo zajednice kojoj pripadamo, gdje živimo, odrastamo i ponosimo se rezultatima koje ostvarujemo – dodao je župan Posavec.

Uz niz emocija koje su prenijeli djelatnici Dnevne bolnice, ali i njihovi pacijenti, jedno je sigurno. U ŽB Čakovec, u odnosu na ostale sliče bolnice u Hrvatskoj, nakon 15 godina, imamo odjel koji svojom funkcionalnošću, interijerom, opremom, diže standard u visine, a posebno se to odnosi na pacijente koji dolaze na kemoterapiju. Ili kako glavna sestra voli reći, imao svemirski brod.

R. Dobošić

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja