Međimurje Press
Županija

Obnovljivi izvori energije u Međimurskoj županiji već pokazuju rezultate ušteda!

Ispred zgrade Tehnološko–inovacijskog centra  Međimurje 1 održana je danas konferencija za medije o projektu ugradnje sustava obnovljivih izvora energije u zgrade Centra znanja Međimurske županije.

Projekt su predstavili direktor Međimurske energetske agencije MENEA Alen Višnjić i župan Matija Posavec, uz nazočnost ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović, direktora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivana Plačka, Darko Radanović, mag.inf. pročelnik Odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije te direktora MIN – Međimurje, investicije, nekretnine Ivana Vinkovića.

-Ideja samog projekta proistekla je iz MENEE u suradnji s Međimurskom županijom koji smo uputili na poziv u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gdje smo ostvarili sufinanciranje od 40%. Prijava je krenula prije dvije godine putem natječaja, odluka o sufinanciranju stigla je u ožujku 2021.g. pa se krajem te godine i počelo s radovima. Prvo s upravnom zgradom i to ugradbom dizalice topline i hlađenja (zrak/voda),  čime smo anulirali opskrbu plina. Druga grupa radova nastavljena je s postavljanjem fotonaponske centrale snage 60 Kw ma tri zgrade Centra znanja. Elektrana je puštena u pogon 27.srpnja 2022. i ovaj tjedan od HEP-a očekujemo dozvolu za trajni pogon. Ukupna vrijednost projekta iznos 1.250.000,00 kuna, od čega se 500.000,00 vrača iz Fonda. Na taj način energiju ćemo dostatno proizvoditi za sebe, a viškove prodavati HEP-u. Do sada smo proizveli oko 10.000 kilovat sati električne energije, što je dostatno za godišnje potrebe 3 prosječna kućanstva. Na godišnjoj razini to će doseći razinu od čak 21 kućanstva – naglasio je Višnjić.

Župan Posavec napomenuo je kako je ovaj projekt rezultat pametnog promišljanja, odgovornog i racionalnog upravljanja. Ne samo na ovoj lokaciji već i obrazovne i zdravstvene ustanove. direktor MIN – Međimurje, investicije, nekretnine Ivan Vinkovićt, samo ovdje procjenjuje se na godišnjoj razini od 54.000 kuna, no treba napomenuti da je to tek prva faza. Postupak i način provedbe objedinjenog  postupka javne nabave za plin i struju, od prije dvije godine i to za sve naše škole, zdravstvene ustanove, domove umirovljenka, za zgradu županije, postigli smo na godišnjoj razini uštedu struje od 5,5 milijuna kuna, a plina od 17 milijuna kuna. Sve to garantira da će u našim javnim ustanovama energenata bit dovoljno, ali i da smo osigurali sredstva za plaćanje.

Nadalje župan je izvijestio kako je u fazi prijave za ugradnju obnovljivih izvora energije na područnim školama u Zebancu, Peklenici, Prekopi, osnovnim školama Štrigova i Orehovica. Takva županjska politika ima za zadatak da što više naših zgrada posjeduje obnovljive izvore energije. Krenuli smo na vrijeme i to se vidi po svim rezultatima.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja