Održan znanstveni skup „Međimurska događanja 1918./1919.“

Znanstvenim skupom „Međimurska događanja 1918./1919. godine“ započelo je obilježavanje velike obljetnice naše povijesti – 100 godina odcjepljenja Međimurja od mađarske države. „1919. godina bila je najznačajnija godina za Međimurje, međimursku povijest i međimurski narod. Danas, sto godina nakon događaja koji su obilježili razvoj našeg kraja, dostojno ih obilježavamo mnogim aktivnostima, počevši znanstvenim skupom na kojem su se okupili međimurski povjesničari, znanstvenici i stručnjaci.“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec otvorivši skup predavanjem u kojem se osvrnuo na oslobođenje Međimurja 1918./1919. iz današnjeg gledišta.

Međimurje i međimurski narod uvijek su radili iskorak naprijed kada ih je vodilo zajedništvo, a simbol tog zajedništva je upravo 9. siječnja kada se okupilo 10 000 Međimuraca te se čuo glas gotovo svake kuće. Taj mentalitet je do danas zadržan i čini Međimurje posebnim te našu sadašnjost moramo graditi na čvrstim temeljima koje vidimo u prošlosti“, dodao je župan Posavec.

U organizaciji znanstvenog skupa okupilo se nekoliko međimurskih institucija i udruga – Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, Muzej Međimurja Čakovec, Zrinska garda Čakovec, Družba Braće Hrvatskoga Zmaja, Zmajski  stol Čakovec i Zrinski konjanici, a 15 znanstvenika i predavača održalo je zanimljiva izlaganja o važnim pojedincima, raznim aspektima i događajima koji su doveli do donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države 9. siječnja 1919. godine.

Iako je o oslobođenju Međimurja od Mađarske napisano mnogo relevantne literature, spisa, i književnih djela, osjetili smo potrebu da se ti događaji još osvijetle iz drugih aspekata te da se spomenu pojedinci koji do sada nisu toliko poznati, a imali su snažan utjecaj. Dan pripojenja Međimurja Hrvatskoj odredio je sve nas te zbog toga o tome moramo nastaviti govoriti kako bi i mlađim generacijama što više približili našu povijest.“, istaknuo je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić.

Skupu su nazočili pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Branko Sušec, akademik Dragutin Feletar, glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, predsjednik Zrinske garde Đuro Bel, predsjednik Zrinskih konjanika Marijan Ramušćak i gvardijan Franjevačkog samostana Čakovec fra Željko Železnjak.

U prvom djelu predavanja su uz župana Posavca i akademika Feletara održali Krunoslav MikulanVladimir HuzjanJosip ČrešAna ŠestakVladimir KapunŽeljko Bratulović i Danijel Ciglarić. Drugi dio skupa okupirale su teme poput značenja crkve u međimurskim zbivanjima 1918./1919., vraćanje hrvatskih imena naselja u Međimurju, govorilo se o narodnom preporoditelju Luki PurićuStanku Štefoku i Đuri Viloviću. Predavanja u drugom dijelu održali su Stjepan HranjecZvonko KovačJuraj Kolarić, Ivan Pranjić, Tomo BlažekaBorka BunjacJosip Šimunko i Barbara Markač-Despinić.

Održana izlaganja bit će sakupljena u zborniku radova koji će biti objavljen tijekom ove godine. Znanstveni skup svojim su nastupom i izvedbom međimurskih pjesama obogatili članovi Poetikon benda, učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

(eg)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*