Međimurje Press
Općine

Dani Općine Štrigova uz otvorenje prekrasnog VIDIKOVCA!

VELIKI DAN ZA TURISTIČKO-SPORTSKE SADRŽAJE GORNJEG MEĐIMURJA!

U petak, 22. srpnja, program se odvija na Mađerkinom bregu (Robadje, Štrigova), gdje će se u 19:00 sati svečano otvoriti Biciklističko informativni centar s vidikovcem izgrađen u sklopu projekta CSA – Cycle Seeing Attractour koji je sufinanciran iz Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U 21:30 moći ćete uživati u Šetnji s Emilijom uz balerine Baletne škole Ana (Kamnik, SLO). Vrhunac večeri očekuje nas u 22:00 sata kada na pozornicu dolaze THE FRAJLE.

Tijekom proteklih dvadesetak godina na Mađerkinom bregu održavale su se brojne manifestacije koje će se, zahvaljujući vidikovcu, moći organizirati češće i zasigurno kvalitetnije, posebno kad je riječ o kulturno-umjetničkim i sportskim događanjima.

Gradnja vidikovca, koja je započela u travnju 2021.godine, realizirana je kroz prekogranični projekt CycleSeeing Attractour – CSA vrijedan 1,463.966 eura, sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i novi je veliki turistički potencijal gornjem dijela Međimurja.

VIDIKOVAC je visok 25 metara, napravljen je u kombinaciji laminiranog drva i čelika. Autor idejnog rješenja poznat je čakovečki dvojac – otac i sin Bojan i Igor Perhoč. Vidikovac će i svirati i plesati.

– Takozvano goričko sviralo koje će raditi na dva načina: jedan je slobodno stvaranje melodija putem vjetra, a druga mogućnost je neka vrsta džuboksa u kojem ćemo koristiti obrade međimurske popevke, koja je naša nematerijalna baština, kaže arhitekt Bojan Perhoč.

Mađerkin breg je brdo iznad Štrigove prema granici sa Slovenijom. Nalazi se na 341 metru nadmorske visine, što je samo tri metra niže od najviše točke Međimurja. Prednost Mađerkinog brega je što se s njega vide čak četiri države: Slovenija, Mađarska, Austrija i Slovačka, a za lijepog vremena se može vidjeti i Sljeme.

Mađerkin breg ima i svoj povijesni značaj jer je dobio ime po Emiliji Krauthaker, poznatijoj kao “Mađerka”. Rođena je 1889. godine na praznik sv. Marije Magdalene, 22. srpnja u Budimpešti. Simbolično, Općina i Župa Štrigova 22. srpnja slave svoj dan.

(mp)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja