medjimurjepress@gmail.com

Dani zlata i starih zanata u Donjem Vidovcu

Stoljetna tradicija ispiranja zlata, medičarstva, košaraštva i brojnih drugih starih zanata s područja Donjeg Vidovca i donjomeđimurskih općina, prezentirana je na 3. Danima zlata i starih zanata u Hotelu Golf. Ovom turističkom, gastronomskom i kulturnom manifestacijom u organizaciji Općine Donji Vidovec nastoji se sačuvati od zaborava sve ono što je nekad činilo svakodnevicu međimurskih ljudi. “Naš kraj obiluje tradicijom i vrijednostima koje su naše bogatstvo i na kojima moramo temeljiti turističku ponudu koja se razvija u donjem Međimurju. Prilika je ovo da i udruge s našeg područja pokažu svoje aktivnosti, predmete koje izrađuju i predmete koje su tradicijski naslijedili te nastojimo vratiti tradiciju u naše živote.”, poručio je načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin izrazivši ponos što manifestacija iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja.

Glavni naglasak manifestacije je tradicija ispiranja zlata koju demonstriraju članovi Moto nautičkog kluba “Vidovski zlatari”, a posjetitelji se imaju priliku upoznati s međimurskim običajima, degustirati tradicionalna jela i uživati u međimurskoj glazbi. Zamjenik župana Josip Grivec otvorio je ovogodišnje Dane zlata i starih zanata: “Donje Međimurje ima velike turističke potencijale koje nastojimo što više promovirati, a svaka općina s ovog područja ima svoje manifestacije kroz koje se unaprjeđuje turizam, baština, kultura, ali i poljoprivreda i ekološka proizvodnja.”

Ideja o početku manifestacije Dana zlata i starih zanata razvila se u čast iskusnim vidovskim zlatarima Dragutinu Horvatu i Mateju Horvatu – Japici koji su do svojih posljednjih dana nastojali održati donjovidovsku tradiciju. “Na svijetu postoji mnogo tehnika ispiranja zlata, a naša je jedinstvena jer je prilagođena konfiguraciji zlata koje se nalazi na obalama Drave.”, dodao je predsjednik “Vidkovskih zlatara” Nenad Lukša. “Vidovski zlatari” zainteresirane su upoznali s  ispiranjem zlata kroz panoramsku vožnju kanalom HE Dubrava do ušća Mure u Dravu gdje su prezentirali čitav proces ispiranja. Uz udruge, svoje proizvode izložila su i poljoprivredna gospodarstva, a brojnim sadržajima i zabavnim programom manifestacija je privlačila posjetitelje tijekom cijelog dana.

(e.g.)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*