Općina Goričan na početnoj konferenciji u Šentilju

EU projekt od 988.743,19 eura 

U konferencijskoj dvorani Casino & Hotel Mond u obćini Šentilj održala se početna konferencija projekta Kulturna dediščina kot temelj za razvoj trajnostnega turizma/Kulturna baština kao temelj razvoja održivog turizma (akronim: „Prebujanje/Buđenje“), koji se provodi  u sklopu Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014.-2020. s ciljem razvoja održivog razvoja turizma u slovensko-hrvatskom pograničnom području.

Vodećeg partnera Općinu Goričan predstavljao je načelnik Općine Goričan Mario Moharić, koji je sa  voditeljicom projekta Leonardom Tarandek predstavio aktivnosti i ciljeve projekta koji su između ostalog uspostava regionalnih turističkih središta na starim graničnim prijelazima  u Goričanu i Šentilj te razvoj zajedničkih turističkih proizvoda. Ciljeve i trenutne aktivnosti u općini Šentilj predstavili su župan Štefan Žvab i Petra Pucko, aktivnosti Zavoda za turizam Maribor-Pohorje predstavila je direktorica Doris Urbančić Windisch dok je aktivnosti Turističke zajednice Međimurske županije predstavio njezin direktor Rudi Grula.

Najvažnije aktivnosti koje će se provoditi na području Općine Goričan u sklopu ovog projekta su arheološka istraživanja i opremanje arheoloških lokaliteta „Župnikov vrt“ i „Nekropola pod tumulima u Goričanu“ te uspostava regionalnog turističkog centra (RTC) uz granični prijelaz Goričan. Prema riječima voditeljice projekta, s aktivnostima arheoloških istraživanja krenut će se nakon zimskih mjeseci, a završetak je predviđen u svibnju iduće godine. Od 112 prijavljenih projekata, odabranih je bilo samo 12, od kojih je i projekt Buđenje, vrijedan 988.743,19 EUR, od čega Europska unija financira 85% nepovratnih sredstava.

Uz veliki odaziv posjetitelja početne konferencije projekta, Općina Goričan u suradnji sa Općinom Šentilj te ostalim projektnim partnerima još je jednom opravdala odličnu prekograničnu povezanost te najavila mogućnost suradnje i u budućnosti.

(Anamarija Krčmar)

 

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*