medjimurjepress@gmail.com

Općina Selnica nastavila s dodjelom Javnih priznanja

VELIMIR BORKO, OBITELJ HREN, OBITELJ ŠKVORC, DOBITNICI JAVNIH PRIZNANJA OPĆINE SELNICA

OBITELJ BORKO

Životni tijek Velimira Borka u mnogome je odredila ljubav prema glazbi koja je očito obiteljsko nasljeđe jer su roditelji i braća, svaki na svoj način dio odnosno cijeli život posvetili glazbi. Svi su gitaristi, a očevom odlukom Veljko je dobio harmoniku i postao harmonikaš.

Veljko je kroz život promijenio niz glazbenih grupa, prva je bila grupa Glas još iz osnovnoškolskih dana sa Selniščanima, zatim grupa Črni asfalt za vrijeme školovanja u Ljubljani za koju je interesantno da su svi bili Međimurci. Kasnije mnoge svadbe u Selnici i Međimurju prošle su uz pratnju grupa More (kasnije Dijana) i grupu Stari prijatelji.

Kada ste glazbenik neizostavno je članstvo u lokalnim kulturnim društvima pa je naš Veljko i danas član KUD-a Selnica.

Vrhunac glazbene karijere patentiranje je MIDI harmonike kojom ostvaruje svoj san, a koja je u stvarnosti MIDI kontroler na kojem postoji 16 kanala i 128 radnih jedinica. Izum je glazbena manipulacija koja spojena preko prijenosnog računala, u izvorniku kratica MIDI znači Musical Instrument Digital Interface, jer kada Veljko da nekoj tipki na harmonici ton koji mora zasvirati, a ujedno snimi nečiji glas, nakon toga napravi sampler koji ubaci u program, a sve završi slušanjem tog istog glasa kada stisne tipku koju je prije odabrao. Harmonika je zaštićena činjenicom da je izrađena pod imenom EKO Borko što je u stvari ime službeno registrirane firme. Možda netko iz ovoga izvuče nakanu o proizvodnji istoimenog instrumenta, ali svakako se najprije mora obratiti našem Veljku.

Najsnažnija poveznica s Općinom Selnica svakako je činjenica da je Velimir Borko autor glazbe selničke svečane pjesme Selnica s čijim je autorstvom ostavio neizbrisiv trag u povijesti naše Općine.

Veljko, iako narušenog zdravlja, želimo ti još mnogo godina uspješnog samostalnog djelovanja i druženja s našim KUD-om i svima nama, rekao je u svom obraćanju načelnik općine Ervin Vičević.

OBITELJ HREN

Obitelj Hren razvoj svojeg gospodarstva započinje 1993. kada kreće uzgojem i prodajom pilića. 1998. proširuje djelatnost na ratarstvo, a 2007. djelatnost se nadalje širi na uzgoj vinograda i proizvodnju vina. Vina obitelji Hren nagrađivana su niz godina na sajmu vina Urbanovo, a izvrstan okus može se osjetiti u restoranu na Kaptolu kao i u mnogim mjestima bliže i dalje okoline.

Vinograd obitelji Hren i prekrasan objekt smješten je na području susjedne općine Sveti Martin.

Svakako najveće bogatstvo obitelji Zlatice i Branka njihova su djeca Dora, Josipa i Lucija koje su na školovanju, a Martin je završio svoje školovanje i radi kao odvjetnički vježbenik.

Kvalitetu vina okusilo je mnoštvo mještana naše Općine Selnica jer su kao donatori vinom niza naših udruga zaslužili našu zahvalnost. Nikada ni jedna udruga koja je pokucala na vrata obitelji Hren nije otišla praznih ruku.

Posebno zadovoljstvo je činjenica da obitelj Hren Općinu Selnica opskrbljuje svojim proizvodima pa je njihovo vino pod znakom Općine Selnica završilo u mnogim domovima diljem naše domovine.

Želimo obitelji Hren daljnju uspješnu proizvodnju i suradnju na obostrano zadovoljstvo.

OBITELJ ŠKVORC

Obitelj Škvorc godinama je ustupala svoj prostor, natkrivenu terasu i prostorije za održavanje raznih sastanaka, zborova mještana i državnih izbora. Sudionici zborova mještana i biračkih odbora uvijek su se osjećali kao da su u gostima, a ne kao da odrađuju posao, jer je obitelj Škvorc uvijek imala spremne kolače i kavu za počastiti.

Kako su se događale promjene u Općini, grupa mještana Praporčana mi se obratila i predstavila svoju ideju i želju o gradnji društvenog doma u Praporčanu.

Traženje terena za gradnju društvenog doma trajalo je mjesecima, ali očito, Božjom voljom, Općina je kupila gradilište uz posjed obitelji Škvorc. Veselje i radost mještana, a posebno obitelji Škvorc, bilo je neizmjerno.

Dom se izgradio, a obitelj Škvorc je uložila veliki trud u izgradnju poklonca sv. Leopoldu koji stoji uz društveni dom. Ogroman trud uložili su u uređenje okoliša. Cijela obitelj radila je danima. Drvena stara kola dobivena od obitelji Stojko, uredili su i pretvorili u prekrasan cvjetnjak koji krasi prostor ispred doma. I nadalje se brinu o okolišu, često ulažu i svoj novac samo da bi dom i okoliš bili što ljepši.

Kako sami kažu uživaju u tome i čvrsto se drže kršćanskih načela o pomoći drugima, u ovom slučaju pomoći našoj zajednici. Aktivni su i u župnom odboru i crkvenom karitasu.

Želimo im puno Božjeg blagoslova i ova nagrada neka ih podsjeća na vlastito dobročinstvo svojoj zajednici.

(b.o.)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*