Reakcija vijećnika SDP-a Općine Vratišinec

Osvrt kluba Vijećnika na VII. sjednicu OV Vratišinec održane 29. lipnja

Za reprezentaciju 165.000, monografiju 179.500, a za realizaciju odvodnje ??? – niti za čamac

Razmatrajući i pripremajući se za 7. sjednicu Općinskog vijeća Općine Vratišinec, potvrdili smo si da nažalost vladajući nemaju sluha za pruženu ruku suradnje koju smo pružili na 4. sjednici Općinskog vijeća kada smo jednoglasno podržali Proračun Općine Vratišinec za 2018 godinu.

Predlagali smo određene pozicije tj.

  • Izgradnju cesta i biciklističkih staza,
  • odvodnju oborinskih voda,
  • javnu rasvjetu i
  • stipendije.

Načelnik je uvažio naše prijedloge i mi smo podržali Proračun.

No krenimo redom, danas je 29. lipanj 2018., a u materijalima za VII. sjednicu našla se točka o stipendiranju studenata što podržavamo, no realizacije odvodnje oborinskih voda nema, iako smo pred nepuna dva tjedna doslovno plivali, gotovo pa na cijelom području Općine, a najkritičnije je bilo na mostu Brodec. Doduše izmjenama Proračuna je stavka Sanacija mosta Brodec našla svoju poziciju sa 100.000,00 kuna, u Proračunu je dosad nije bilo.

Analizirajući Proračun postoji i stavka Odvodnja oborinskih voda sa iznosom od 500.000,00 kuna ali od realizacije, natječaja ništa, a to je dosad se pokazalo najhitnije za odraditi. No kada analizirate rebalans Proračuna ima zaista pozicija koje se drastično povećaju:

  • Intelektualne i osobne usluge se povećavaju za 163.500 na 251.000 kuna,
  • reprezentacija se povećava za 40.000 na 165.000,
  • Ostale naknade troškova zaposlenima za 3.920 na 62.920 kuna
  • Naknade DVD i VZŽ za 14.900 na ukupan iznos od 172.150 kuna.

Iz ovoga se dade iščitati sve ono o čemu ukazujemo, da se trošenjem novaca mještana Općine Vratišinec održava aktualna vlast na način kruha i igara, nepotizam, privatni interesi, čašćenja na račun mještana, a od projekata ništa!

Neralno i bahato trošenje Općinskih novaca

Ne realizirati odvodnju oborinskih voda, polovica godine je prošla, a potrošiti 165.000,00 kuna za jelo i piće godišnje, zaista je nemoralno i bahato! Potrošiti 179.500 kuna za monografiju Općine Vratišinec , a ne napraviti komunalni standard mještanima koji nedostaje, zar nije ponižavajuće za sve nas?! Jedina Općina koja nema sjedište sa uređenim parkom i centrom ni biciklističkim stazama pogotovo u ulici dr. Vinka Žganca kojom djeca hodaju u školu po kolniku i mraku… Za biciklističku se nema novaca, ali za potrošiti na reprezentaciju i monografiju se ima. Povećanje intervencija vatrogasaca preko 100%, tu očito onda nešto u preventivi ne štima ili se na taj način plaća ekipu koja podržava Načelnika?! Nismo vjerovali dok se sami nismo uvjerili da se šopingira, vozi na kave u službenom vatrogasnom vozilu kako u Vratišincu tako i u Gornjem Kraljevcu. Isprva smo mislili da selo puno priča, ali nažalost smo se sami u te priče i uvjerili, dakako još je slika izbliza gora po nas mještane. Ekipa se časti, slavi i hvali kako to „rade svako malo“.

Evo mještani Općine zašto smo zadnja Općina u Međimurju, nema se sluha za mještane, od omalovažavanja Udruge mladih kojima je naplaćen prostor Doma kulture u Vratišincu kada su organizirali predstavu, a Općina je bila su organizator, do namještanja natječaja, raznih odluka i dr.

Komunalni doprinos za Predsjednika OV

Jedna od ciljanih i bez srama odluka će se donijeti na VII. sjednici OV, radi se o komunalnom doprinosu gdje će mlade obitelji biti oslobođene 50% plaćanja prilikom gradnje. Gdje su ostali mještani? Kada smo predlagali 0,00 kuna za komunalni doprinos od legalizacije, vladajući su bili protiv. Nismo protiv mladih, ali znajte da se ovdje direktno pogoduje predsjedniku Općinskog vijeća koji će prvi uskočiti u red o oslobađanju komunalnog doprinosa. Da li je to slučajnost ili nakana procijenite sami. Vlastite pozicije koriste za osobnu promociju preko djece s kojima se fotografiraju i stavljaju na društvene mreže. Dok se u ostalim sredinama tražiti suglasnost roditelja za svaki izlazak van vrtićkog i školskog dvorišta, te fotografiranja s djecom.

Udruga mladih Vratišinec nije zaslužila pohvalnicu!

Točka na „i“ su dodjela javnih priznanja, klub vijećnika sdp-a sukladno Javnom pozivu predložio je kandidate, no nažalost vladajući tj. Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja ne misli tako, sve naše prijedloge su odbili, a na njihovoj listi su se našli članovi obitelji vladajućih među dobitnicima priznanja. Zar to nije nepotizam, to se zove suradnja na vratišinski način vladajućih, a odlikovanja su pretvorila u vlastitu promociju, dok su članovi povjerenstva članovi obitelji kandidata za priznanja. Zar Udruga mladih nije zaslužila pohvalnicu? Zato Načelnik ima pohvalnice i zahvalnice… za rad Savjeta mladih Općine koji doslovno zamjenjuje ukinuti Mjesni odbor u Vratišincu, a isti imaju samo savjetodavnu funkciju prema Općinskom vijeću.

Obećanja ima, a realizacije i kretanje u pozitivnom smjeru nema, kao niti ništa od saniranih cesta, sanirana odvodnja na Marofu, dok mještani i dalje plivaju, ostale ulice na čekanju do izgradnje kanalizacije, dvorana se više niti ne spominje, poduzetnička zona zemljišta još u vlasništvu RH itd.

I upravo smo zato odlučili ovu Sjednicu bajkotirati, iz protesta zbog bahatosti kako Načelnika, tako i Predsjednika OV koja je produžena ruka Načelnika.

Mještani Općine Vratišinec, sve dok se ne dignemo svi zajedno protiv nepotizma i bahatosti biti će još gore. Mještani Općine Vratišinec zaslužili ste više i bolje, nemojte se bojati tražiti ono što Vam pripada.

Klub Vijećnika SDP-a Općinskog vijeća

Općine Vratišinec

Biserka Tarandek, Damir Perhoč, Jolanda Novak i Katarina Kukovec

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*