Međimurje Press
Općine

Romi u Međimurju dobivaju dvojezične ploče?

Međimurska općina Orehovica prva je jedinica lokalne samouprave u kojoj je romska manjina prešla udio u stanovništvu od 33 posto, piše u petak Večernji list, navodeći da su Romi prvi put dobili pravo na dvojezične ploče.

Činjenica da je lokalna romska zajednica u Orehovici premašila 33-postotni udio u lokalnom stanovništvu “razveselila je Veljka Kajtazija”, prenosi Hina, jer će im to omogućiti službene natpise ispisane i na materinjem jeziku.

Ovo je prva romska zajednica koja je ispunila uvjete za dvojezične natpise, a saborski zastupnik Veljko Kajtazi, zastupnik te nacionalne manjine u državnom parlamentu, zagrebačkom je dnevniku rekao da je “zadovoljan ishodom” Popisa stanovništva 2021. u vezi s izjašnjavanjem o nacionalnoj pripadnosti”. Od svih nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj, jedino je romska manjina u porastu u posljednjem desetljeću.

Predsjednik Mjesnog odbora Općine Orehovica Neven Kreslin, rekao je kako će se uskoro sastati s Kajtazijem na razgovorima o postavljanju dvojezičnih ploča. Većina lokalnog romskog stanovništva govori bajaški narodni jezik, varijantu “starorumunjskog” (“starorumunjskog”) jezika.

Lokalna osnovna škola također omogućava romskim učenicima obrazovanje na romskom jeziku po tzv. C modelu za manjine. Mještanin Velibor Balog izjavio je da ga “nije iznenadio ishod popisa” za Orehovicu.  “Naše mlade obitelji imaju puno djece. Ovdje dolaze živjeti i Romi iz drugih dijelova Hrvatske”, rekao je Balog, koji vodi lokalno gospodarstvo. Dodao je kako romska zajednica ima infrastrukturu za struju i vodu, a sada ih treba spojiti na kanalizaciju.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja