Međimurje Press
Općine

SV. JOSIP – zaručnik Blažene Djevice Marije i nebeski zaštitnik Hrvatske

Na glavnom trgu u srcu sela Goričana smješten je poklonac (kapela) sv. Leonarda koji je podignut davne 1866. godine za župnika Franje Šinka, a na istom mjestu 1936. za župnika Stjepana Ošlaja podignut je novi poklonac koji je te godine proširen. U njemu su uz sv. Leonarda Opata bili smješteni kipovi Blažene Djevice Marije – Gospe Lurdske i sv. Josipa – zaručnika Marijinog.

Godine 1953. poklonac je vandalski napadnut te su oštećeni kipovi Djevice Marije i sv. Josipa. Marijin se kip mogao obnoviti, a kip sv. Josipa je posve uništen.

Na kiparskoj koloniji Župe Goričan, godine 2019. kipar Ivan Forjan iz Bilja isklesao je u drvetu kip sv. Josipa – zaštitnike Hrvatske. Kip je nakon toga obojao Franjo Mustač – Medarov iz Svete Marije, da bi na blagdan sv. Josipa – 19. ožujka 2021. kip bio blagoslovljen po mjesnom župniku Josipu Drvoderiću i tako se u godini sv. Josipa (2020/21.), sv. Josip ponovno vratio u obnovljeni poklonac uz bok sv. Leonarda, naše Majke Marije.

Nakon jutarnje sv. mise uz nazočnost 20-tak vjernika, te predstavnika Općine Goričan, zamolili smo sv. Josipa da i nadalje štiti i zagovara našu Župu, ali i našu Hrvatsku, a da posebno moli za naše gorčenske obitelji.

Josip Drvoderić, župnik u Goričanu

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja