Međimurje Press
Općine

Svečana sjednica skupštine Općine Selnica

Netom nakon otvaranja ceste u Bukovcu, održana je jučer svečana sjednica Skupštine Općine Selnica na imanju OPG-a Sršan i Gumači. Sjednicu su uveličali zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, predsjednik NS Reformisti i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Općine Radenci Roman Ljeljak, župan Župe sv. Marko, predsjednik Općinskog vijeća Branko Perčić te mnogi mještani. U prigodnom popratnom programu nastupila je tamburaška sekcija KUD-a Sveti Marko i tamošnji osnovnoškolci.

Revitalizacije same općine posljednjih godina osjeća se gotovo na svakom koraku. Pokrenute su mnoge inicijative, ostvareni ciljevi koji su dugo godina bili “na čekanju”.  Najvažnije, općina je financijski konsolidirana, a mnogi projekti od izgradnje, ekologije, turizma, sporta, kulture i obrazovanja, digli su i afirmirali ovu malu općinu iznad letargije u kojoj se nalazila godinama.

Obično se uspjesi jedne sredine mjere entuzijazmom pojedinaca, a upravo je to u Općini Selnica najbolje ilustrirano. Dolaskom na mjesto načelnika Ervina Vičevića, Općina Selnica doživljava svoju “drugu mladost”. Dobra praksa pripreme EU projekata itekako je vidljiva gotovo u svakom kutku općine. U perspektivi, sijaset je planova, a kako bi se oni konkretizirali ilustrira i dio iz govora načelnika Vičevića.

Naime, u općini propagiraju ideju o osnivanju državnog fonda iz kojeg bi se financiralo plaćanje projekata do povrata sredstava, jer kontinentalna lokalna samouprava teško to može izvesti sama, a svako je potrebno od strane ministarstva vršiti pritisak da nam se projekti financiraju u potpunosti iz EU fondova- rekao je sa govornice u svom izlaganju načelnik Ervin Vičević.

No, neki projekti koji su gotovi, a većina ima građevinsku dozvolu, važni su za cjelokupnu ovdašnju zajednicu. Tu posebno treba akceptirati projekt Vatrogasnog doma, projekt Kampa koji je dobio podršku TZ Međimurja i čija je vrijednost 3 milijuna kuna. Za izradu projektne dokumentacije Spomen parka nafte sredstva su već dobivena od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Projekt Parka Pikač (simbol Selnice) najavljen je Ministarstvu kulture, a već treću godinu, valja to istaći, isto ministarstvo prati obnove stare škole u Selnici.

Selnica ima spreme projekte izgradnje ceste Gornji Zebanec, projekt ugibališta za autobusee i proširenje ceste kod OŠ Selnica, a posebno najavljuju regionalni europski projekt koji se već dogovara i planira s Občinom Radenci, te jednom austrijskom i mađarskom općinom.

Ono što je jedna od najvažnijih karika u razvoju općine, jasno se artikulira kroz neprestane pozive za decentralizacijom, koja je dijelom započela 2018.godine, čime se povećava općinski proračun.

Dobra suradnja s minstarstvima, posebice Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, daje nadu da će Općina Selnica, sasvim sigurno sa najljepšim prirodnim krajolikom u Međimurju i dalje napredovati i ostvarivati svoje ciljeve za svakodnevni ljepši i ugodniji život sumještana.

Teško je izdvajati pojedince u cjelokupnom radu same općine i svih njenih sudionika, ali jedan čovjek može pokrenuti mnoge u okruženju. Upravo se to dogodilo u Selnici. Izborom za načelnika Ervina Vičevića.

(rd)

 

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja