Međimurje Press
Općine Vijesti

Uskrsnice i izgradnja Doma za starije u Strahonincu!

Povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, Općina Strahoninec odlukom načelnika Franje Lehkeca, isplatiti će jednokratne novčane naknade, svim umirovljenicima te osobama starijim od 75 godina s prebivalištem na području općine.

Umirovljenici koji ostvaruju pravo na uskrsnicu su korisnici starosnih, prijevremenih starosnih, obiteljskih mirovina i korisnici invalidskih mirovina zbog opće nesposobnosti za rad i profesionalne nesposobnosti za rad, a koji nisu u radnom odnosu. Visina uskrsnice za sve iznosi 200,00 kn.

Već tradicionalno povodom Božića isplaćuju se novčane naknade. Ovog Božića Općina je isplatila 200,00 kn za 628 umirovljenika, u ukupnom iznosu od 125.600,00 kn. Budući da su podatke za isplatu i potrebne dokumente tom prilikom umirovljenici već dostavili nema potrebe za ponovnim dostavljanjem i dolaskom u Jedinstveni upravni odjel. Ukoliko netko od umirovljenika nije to učinio može napraviti sad ili za njega isto mogu učiniti članovi obitelji.

Iz Općine mole da se umirovljenici jave telefonski na broj 040 333 088 ili pošalju na e-mail info@strahoninec.hr te samo daju suglasnost za isplatu.

Uz niz mjera koje imamo, za naše mještane svih dobnih skupina, ne smijemo zaboraviti naše umirovljenike. Osim materijalne pomoći ovom akcijom šaljemo poruku da su nam osobe treće životne dobi jednako važne, da imaju svoj potrebe, osjećaje, a prije svega životno iskustvo.

Pod motom „Strahoninec mjesto ugodno za život“ Općina provodi programe za sve dobne skupine svojih mještana. Zbog današnjeg suvremenog načina života, članovi obitelji sve manje imaju vremena za starije kojih je sve više u ukupnom udjelu stanovništva te oni postaju socijalno ranjiva skupina.

DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE

Sukladno tome uočena je povećana potreba za odgovarajućim oblicima smještaja starijih i nemoćnih osoba, koji bi korisnike zadovoljavali kapacitetom i kvalitetom sadržaja. Pokazalo se da je industrija usluge smještaja u dom umjereno atraktivna za investitore. Stoga se je Općina Strahoninec odlučila da krene u izgradnju doma za starije i nemoćne. Osiguranje uvjeta za pružanje i razvoj adekvatne pomoći i njege socijalno osjetljivim kategorijama društva jedni su od bitnih prioriteta Općine Strahoninec te je ovaj je značajan projekt od velikog općeg interesa za stanovnike Strahoninca.

Temeljem prikupljenih podataka pokazalo se da tržište ovakvih domova nije zasićeno, da su cijene smještaja u županijskim domovima niže od privatnih, a troškovi izgradnje veliki. Međutim izradom dokumentacije javlja se mogućnost apliciranja na različite natječaje i EU fondove za izvore financiranja.

Za tu namjenu Prostornim planom određena je lokacija. Projekt izgradnje Doma za starije i nemoćne osobe u Strahonincu predviđa izgradnju jedinstvene zgrade doma na 2 etaže (prizemlje i kat) s kompletnim uređenjem okoliša i opremom.

Zgrada doma s idejnim rješenjem ima približnu bruto površinu od 3.800 m2, od čega je tlocrtna površina prizemlja i kata približno po 1.600 m2, a preostali dio parcele ukupne površine 4.470 m2 biti će uređena parkirališna i zelena površina. Parcela je u vlasništvu Općine, a nalazi se u novoj ulici iza Poljske ulice (kraj poteka za školu iz Savske Vesi) koja se otvara do kraja ove godine.

Idejnim rješenjem, uz prateće sadržaje, osnovne značajke doma su kapacitet smještaja kroz stambeni dio za ukupno 150 korisnika. Ovim projektom Općina Strahoninec ima za cilj pokriti trenutne potrebe za smještajem starih i nemoćnih osoba sa svog i okolnog područja, a time će se automatski za nekoliko mjesta isprazniti podugačka lista čekanja za smještaj u druge domove. Rješenje je predstavio dr.sc. Matija Orešković prilikom obilaska lokacije.

Isusovo uskrsnuće neka u svakom od nas probudi ljubav jednih prema drugima te donese životnu energiju protkanu radošću, mirom, zdravljem i srećom. U tom duhu, svim mještanima općine Strahoninec, svim ljudima dobre volje želim sretan i blagoslovljen Uskrs. – poručio je načelnik Franjo Lehkec.

Josip Šipek

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja