Opsežne pripreme za obilježavanje 450. godina Sigetske bitke

U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas su boravili  članovi mađarskog Odbora spomen-godine Nikola Zrinski.

Uz domaćinstvo župana Međimurske županije Matije Posavca, Vladimira Kalšana, Alojza Sobočanca, Branka Sušeca  i Zlatka Bacingera ( člana državnog Organizacijskog odbora) u Maloj vijećnici Međimurske županije, mađarsku delegaciju predstavljali su predsjednik Odbora Janos Hovarij, ravnatelje Mađarskog instituta u Zagrebu, Denes Sokcsevits, gradonačelnik Szigetvara te mađarski povjesničari uključeni u program obilježavanja.

Vođeni su konkretni razgovori koji su dotakli teme planiranja obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke, a koja se planira u rujnu uz pokroviteljstvo predsjednika triju država, među kojima i predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović koja je već prihvatila visoko pokroviteljstvo. 

Obilježavanje će obuhvatiti tri države, Hrvatsku, Mađarsku i Tursku, a  dio događanja održati će se u našoj, županiji Zrinskih.

S nestrpljenjem se očekuje formiranje hrvatke Vlade, ali i isto tako današnje zasjedanje mađarskog Parlamenta, na kojem se utvrđuje državni proračun, a u kojem se raspoređuje i financijska participacija za ovaj veliki događaj. Važan za tri zemlje, ali i cijelu Europu. Prema saznanjima mađarske strane, Turska je već odvojila pozamašan iznos za obljetnicu.

Župan Matija Posavec predočio je gostima planove obilježavanja u našoj županiji s naznakom da rijeka Drava i granica nesmiju biti prepreka državama koje baštine Zrinske. Priopćio je kako županija uputila pismo Hrvatskom saboru da se bitka kod Szigetvara proglasi spomendanom. Pozvao je mađarsku stranu da zajedno konkuriraju za Europsku oznaku baštine, putem koje se na višu razinu diže teritorijalni lokalitet. Naznačio je otvaranje Parka prijateljstva Mađarske, Turske i Hrvatske. U planu je između 28.-30.travanja izvođenje opere Nikola Šubić Zrinski u Čakovcu, dolazak predsjednice RH koja bi se tom prilikom sastala s predsjednikom Mađarske  Janosom Aderom. Posavec je dao podršku Svetoj misi mađarskog i hrvatskog kardinala, ali napomenuo da su gotovo sve udruge Međimurja na raspolaganju za 450. obljetnicu Sigetske bitke. Uz prigodne izložbe, i glavni grad Hrvatske, Zagreb, obilježiti će taj važan povijesni trenutak podizanjem spomenika Zrinskom.

Mađarska je strana istakla kako se vrše intenzivne prirpeme za obljetnicu uz podršku njihove Vlade, a 2016.g. proglašena je GODINOM ZRINSKIH. Prema njihovim riječima, pripreme su velike sa nebrojeno događanja, a svakako valja istaći uređenje tvrđave u Szigetvaru. Dani obilježavanja započeli su 8. siječnja i tako će se nastaviti svakog mjeseca. Već 12. i 13. veljače slavi se povrat Szigetske tvrđave koja je vraćena u mađarske ruke davne 1650 godine. Svakako, najveća događanja zbiti će se u rujnu, kada mađarska država proslavlja pobjedu nad Turcima i vojskom Sulejmana Veličanstvenog.

U svakom slučaju ovo nije prvi susret dviju Organizacijskih odbora, već će se nastojati obostrano participirati u mnogobrojnim priređenim svečanostima ovih država. Povijesno gledano, idejni napad Turaka na Beč zaustavljen je u Szigetvaru. Prvenstveno zahvaljujući Nikoli Šubić Zrinskom i njegovoj vojsci. Tko zna kako bi danas izgledala Europa da se Zrinski nije suprostavio moćnoj imperjalističkoj sili s istoka.

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*