Međimurje Press
Županija

Osnovne škole u Međimurju spremno dočekale drugo polugodište

Nije nikakva tajna da Međimurska županija odavno osigurava osnovnoškolcima financiranje toplog obroka. Svakodnevno u javnom prostoru gledamo muke drugih županija, gradova i općina oko osiguranja istih nakon odluke Vlade o financiranu, i tek tada postajemo svjesni sveg onog što prije drugih imamo u našem Međimurju.

Jučer je tako s ravnateljima škola održan sastanak kako bi sve nesmetano teklo s početkom polugodišta, od pripreme obroka, pomoći nautricionista, kuhinjske opreme, ali i prostora za konzumiranje. Bez nekih većih problema svi su spremno dočekali početak godine. Nedostaje 2-3 pomoćnih kuharica pa je upućen zahtjev Ministarstvu obrazovanja za osiguranje nedostajućeg osoblja.

Međimurska županija osnivač je 25 osnovnih škola i sve imaju adekvatne uvjete za pripremu hrane, opremljene su školske kuhinje, što znači da je dnevni obrok osiguran za 7.090 učenika! Sve osnovne škole u Međimurskoj županiji imaju zaposlene kuharice ili kuhare, a za potrebe dodatnog zapošljavanja tog kadra u nekim ustanovama zatražena je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja. I dalje će se voditi posebna briga o djeci čije zdravstveno stanje zahtijeva prilagođenu prehranu.

Nakon što je osigurano financiranje troškova prehrane u iznosu od 10 kuna odnosno 1,33 eura po djetetu što je dovoljno za pripremu toplih obroka u osnovnim školama Međimurske županije, svi učenici imaju osiguran besplatni topli obrok, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah dodavši da sve škole kojima je osnivač Međimurska županija imaju opremljene kuhinje, potrebno osoblje, a škole u pripremi hrane surađuju s domaćim OPG-ovima i proizvođačima.

Međimurska županija kontinuirano ulaže u stvaranje boljih uvjeta u obrazovanju. Time su stvoreni preduvjeti da se u našim školama mogu pripremati zdravi i kvalitetni obroci. Održali smo sastanak sa svim ravnateljima osnovnih škola kojima je osnivač Županija, a ravnatelji su potvrdili da su spremno dočekali drugo polugodište te da nema problema s pripremom obroka za učenike.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Među nedavnim ulaganjima u svoje osnovnoškolske ustanove, podsjetio je župan Posavec,  Međimurska županija je prošle godine kuhinju OŠ Tomaša Goričanca u Maloj Subotici opremila suvremenom konvencijskom pećnicom,  obnovljeni su objekti područnih školskih objekata u Gornjem Hrašćanu i Donjem Vidovcu, okončana je prva faza izgradnje školske sportske dvorane OŠ Sveta Marija, uređeno autobusno ugibalište kod Osnovne škole Selnica, uređena je atletska staza kod Osnovne škole Belica i prilazna cesta prema Osnovnoj školi Strahoninec. Pri kraju su radovi na sanaciji stolarije u školskoj sportskoj dvorani OŠ Štrigova te njezinim područnim odjelima u Prekopi i Železnoj Gori, u Osnovnoj školi Goričan upravo se završava opremanje kuhinje, a u završnici su i dodatni radovi u Peklenici na sportskom školskom igralištu. U Belici se uređuje ulaz u školu, a u Osnovnoj školi Domašinec obnovljeni su kotlovnica i elektroinstalacije. Slijedi obnova područnih školskih odjela u Gardinovcu i Gornjem Kraljevcu.

Međimurska županija ubrzano priprema projektnu dokumentaciju za izgradnju i dogradnju osnovnih škola i školskih sportskih dvorana te spremno čeka natječaje iz EU fondova s ciljem stvaranja uvjeta za jednosmjensku nastavu u svim međimurskim školama.

(mž)(rd)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja