Međimurje Press
Županija

Otkrivena bista dr. Zvonimiru Bartoliću u Aleji velikana

Ispred Učiteljskog fakulteta u Čakovcu u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije otkrivena je bista Zvonimiru Bartoliću, međimurskom sveučilišnom profesoru, književniku i znanstveniku

Uvod u današnju svečanost, uz brojne ugledne goste te obitelj Prof. Bartolića, održala se u bivšoj sportskoj dvorani II. Osnovne škole uz prigodni kulturno-umjetnički program pod vodstvom prof. Branimira Magdalemnića.

Donosimo i kraće izjave povodom događaja:

Učiteljski fakultet je jedna od najvažnijih institucija u Međimurja, a prof. Bartolić jedan od najvećih u kulturnoj povijesti našeg kraja i tako objedinjujemo ovu svečanost otkrivanja spomenika, naglasio je prof. Ivan Pranjić predsjednik Matice hrvatske Čakovec. Prof. Bartolić bio je sveučilišni profesor, znanstvenik i književnik, dugogodišnji predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čakovec, saborski zastupnik, autor 20 knjiga, bez čega bi ova zajednica bila uskraćena za puno lijepog.

Profesor dr.sc. Siniša Opić dekan Sveučilišta u Zagrebu naveo je kako se danas obilježava Dan odsjeka u Čakovcu. Naša zgrada u Čakovcu izgrađena je 1880-tih godina i jedna je od najstarijih visokoučiteljskih škola u RH. Bogatstvo učiteljstva na ovom području seže daleko u prošlost i jamstvo je današnje kvalitete i razvoja u državi. Učiteljski fakulteti u Hrvatskoj j imaju danas 3000 studenata, 12 katedra.

Blaženka Filipan Žignić prodekanica za poslovanje studij i studente na Odsjeku u Čakovcu, rekla je da se danas obilježava 142-godišnjica postojanja ove ustanove, dakle obrazovanja učitelja. Prisjećamo se danas Učiteljske škole, Preparandije, Pedagoške Akademije, svih dosadašnjih naziva ove ustanove. Naš bivši dekan prof. Zvonimir Bartolić danas dobiva bistu u našoj Aleji velikana, uz dr. Ivana Novaka, akademika Vinka Žganca i pjesnika Nikole Pavića. Svi oni su iz društveno humanističkih područja.

Župan Matija Posavec naglasio je kako je podizanje biste prof. Bartoliću logičan slijed dobre suradnje koji Međimurska županija ima sa Maticom hrvatske Čakovec. Sve se to uklapa u Dane Međimurske županije. Naime, 25. travnja 1919, godine na Učiteljskom fakultetu je počela nastava na hrvatskom jeziku. To jedna krovna institucija koja daje doprinos našem identitetu. Podizanje biste u Aleji velikana prof. Bartoliću dio je našeg projekta u kojem odajemo priznanje međimurskim velikanima koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti Međimurja.

Napomenimo da je bista djelo akademskog kipara Josipa Grgevčića te je ujedno i njegovo zadnje djelo.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja